Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Českých Budějovicích bude nové digitální planetárium za jedenáct milionů korun

Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích bude mít nové digitální planetárium za jedenáct milionů korun. Fungovat by mohlo zkušebně od zimy příštího roku.

„Návštěvníci našeho planetária budou moci za pár měsíců zhlédnout oblohu lepším pohledem, jelikož jsme za jedenáct milionů schválili montáž nového digitálního planetária. Doufám, že všichni zájemci o hvězdy a vesmír naši iniciativu ocení,“ vysvětlil radní Jihočeského kraje Antonín Krák.

Rozlišení planetária bude 4K, což je vyšší kvalita než rozlišení HD. Sloužit bude k prezentacím o hvězdách a vesmíru, k promítání komponovaných programů i externím přednáškám. Německá firma, která vyhrála výběrové řízení, musí dodat dokumenty, které prokážou její předpoklady. Potom kraj s firmou podepíše smlouvu. „V ideálním případě by to mělo být během tohoto září. Ve smlouvě se (firma) zavazuje, že dílo bude kompletně hotovo za deset měsíců, ale je v tom už obsaženo pět měsíců zkušebního provozu,“ řekla mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

Českobudějovická hvězdárna, která má pobočku v observatoři na vrcholu Kleti, loni slavila 80 let provozu. Objevila dosud přes tisíc planet a planetek. Pracoviště na Kleti asi 20 kilometrů od Českých Budějovic je nejvýše položenou observatoří v České republice ve výšce 1070 metrů nad mořem a má nejvíc jasných nocí, neboť se nachází nad inverzí.

Na Kleti je teleskop Klenot s metrovým průměrem zrcadla. Po Ondřejově je to druhý největší dalekohled v republice a největší specializovaný dalekohled na planetky a komety v Evropě.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky planetárium, České Budějovice, novinka, digitální planetárium, Kleť, Jihočeský kraj, Antonín Krák, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích bude nové digitální planetárium za jedenáct milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.