Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

JIHOČESKÉ TOULKY: Římovská křížová cesta aneb procházka krásnou přírodou

Zatímco Malše v Římově byla plná lidí, kteří se osvěžovali ve vedru, my jsme nastoupili o kus dál na takzvané Římovské pašije. Na zhruba pět kilometrů dlouhý okruh kolem pětadvaceti barokních kapliček, který se dá nazvat unikátem. Unikátem, do něhož stojí investovat jedno nedělní odpoledne.

Do Římova jsme vyrazili naslepo s tím, že křížovou cestu najdeme lehce. Zaparkovali jsme nedaleko kaple Velkého Piláta a vydali se dolů k parkovišti, které bylo beznadějně plné. Aby ne, řeka byla v obležení lidí a další skupinky neustále přicházely a přijížděly. Zamířili jsme k ČOVce a po chvilce už jsme stáli u kapličky Malý pilát. Jedná se o patnácté zastavení, takže cestu začínáme celkem originálně, ale nevadí…

O kousek dál nás zdraví další plavci, kteří se cachtají v Malši. Na samotné cestě ale potkáváme jen dva cyklisty, jinak nikde ani živáčka. Kdo by se také táhnul v takových vedrech po pětikilometrovém okruhu… Naštěstí je terén rozmanitý, a tak jednou jde člověk na otevřeném prostranství, záhy pěkně ve stínu stromů.

Unikátnost kapliček si turista uvědomuje rychle. Prostě je jich mnoho a blízko sebe. Je však škoda, že původní sochy, které se nacházely uvnitř sakrálních památek, nahradily pouhé fotografie. Holt vandalové a zloději se nezastaví před ničím, a tak je turista ochuzen…

U Cedronu konečně potkáváme prvního nadšence, který si dává stejný okruh jako my. Jen s tím rozdílem, že jde z opačného směru. Je celý zpocený, jazyk má na vestě, ale říká, že je z výletu nadšený. Nedivím se, protože část kolem chatové osady Horačka, která nás nyní čeká a kterou on má čerstvě za sebou, je skutečně moc pěkná. A to i díky náramným pohledům do okolí.

Konečně zde také nacházíme dostatek stínu, takže u Smutné duše volíme odpočinek. To místo má zvláštní atmosféru, na jednou stranu pěknou, na druhou možná malinko skličující, ač si neumím vysvětlit proč.

Kolem nás projíždí rodinka na kolech, zvedáme se a pomalu se blížíme zpátky do Římova. Z dalších zastavení na první pohled zaujme například U Šimona nebo Popravní brána.

V obci ještě míříme na zmrzlinu a naše putování se pomalu blíží ke konci. Zdá se neuvěřitelné, že máme celou trasu za sebou. Vždyť to tak rychle uteklo!

Římovská křížová cesta bezesporu stojí za návštěvu. Kapličky jsou totiž v dokonalé symbióze s nádherným okolím obce. Skutečně… mnohé pohledy do přírody pohladí na duši. A pokud se vám po procházce nechce domů, tak se ještě můžete natáhnout k Malši. Tam také vládla skutečná pohoda…

Štítky společnost, cestování, Jihočeské toulky, Římov, křížová cesta, Českobudějovicko, Malše, kaplička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JIHOČESKÉ TOULKY: Římovská křížová cesta aneb procházka krásnou přírodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.