Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně přepustili vodu do jiné, než původně plánované nádrže. Událost musela elektrárna hlásit do Rakouska.

Dvanáct metrů krychlových slabě aktivní vody měli technici v rámci čištění přepustit do jednoho ze sběrných tanků. Kapalina ale neplánovaně skončila ve sběrném prostoru čistící stanice budovy aktivních pomocných provozů. Vše zůstalo v uzavřené technologii a událost nijak neovlivnila výrobu elektřiny, zaměstnance ani životní prostředí. Stalo se tak ale uvnitř elektrárny, která o ní musí informovat rakouské úřady.

Technologie, která je společná pro oba temelínské výrobní bloky, slouží k čištění chladicí vody. Ta je v průběhu úprav přepouštěna do sběrných nádrží a následně znovu využívána například při odstávkách v rámci výměny paliva. V pátek ráno ale skončila v jiné, než původně určené jímce. Zvýšený nátok do sběrných nádrží čistící stanice budovy aktivních pomocných provozů zaregistrovali pracovníci elektrárny při standardních manipulacích.

„Jde o zcela uzavřenou technologii, která je pro takové případy připravená. Nikdo nebyl nijak ohrožen či omezen a není zde naprosto žádný dopad na životní prostředí,“ vysvětluje mluvčí elektrárny Marek Sviták.

O události zástupci elektrárny informovali Státní úřad pro jadernou bezpečnost a v rámci Dohody z Melku zprávu dostanou i rakouské úřady. 

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky Temelín, elektrárna, nádrž, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně přepustili vodu do jiné, než původně plánované nádrže. Událost musela elektrárna hlásit do Rakouska.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.