Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lepší doba pro změnu práce snad nikdy nebyla

PR článek

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je nezaměstnanost nejnižší od roku 1995. Podle Denisy Píchové, která pracuje jako konzultant v oblasti recruitmentu, lektor obchodních a manažerských dovedností, se pracovní trh dostal do stavu, kdy si zaměstnanec vybírá nejen pracovní pozici či činnost, ale i firmu, pro kterou chce pracovat.

„Spolupracuji s velkými firmami v Českých Budějovicích už řadu let a zaznamenala jsem změnu trendu v náboru nových lidí. Ještě před 4 lety bylo na jedno vypsané výběrové řízení okolo 100 reakcí a firmy si pečlivě vybíraly, které uchazeče přijmou. Dnes je reakcí zlomek, a i sami uchazeči si mohou vybírat z většího množství nabízených pozic. Samozřejmě si firmy stále volí vhodného adepta, ale z výrazně menšího počtu uchazečů (u firem, kde působím, jde dokonce o pokles až o 80%). Tato situace nutí firmy zvedat platy a zvyšovat zaměstnanecké benefity. Uchazeči o práci již neřeší jen výši výdělku, ale právě nabídnuté zaměstnanecké výhody a především poměr mezi prací a osobním životem, takzvaný work-life-balance,“ dodává Píchová.

Cestou k lepšímu životu si musíte zodpovědět, co od změny práce čekáte: 

Lepší platové ohodnocení? Kolik Vám stojí za změnu?

Lepší práci (jako např. změnu oboru, změnu pracovního prostředí, menší fyzickou náročnost, seberealizaci, vnímání hodnoty a smyslu své práce apod.)?

Lepšího šéfa, kolegy, pracovní tým a celkově lepší atmosféru?

Menší časovou náročnost? Mít čas na rodinu? Flexibilní pracovní dobu?

Chcete být ohodnocen podle výsledků své práce, nikoliv paušálně?

Co je pro Vás priorita?

Kam tedy jít za lepší prací?

Nejlépe ohodnoceni jsou techničtí a IT specialisté, programátoři JAVA a C++ nebo SAP. Největší platový skok za poslední rok pak zažili především pokladní a zpracovatelé dřeva, nicméně zde se stále plat pohybuje pod republikovým průměrem, který činí v současné době 30 265 korun. 

Vysoké platy pak zůstávají u manažerských pozic v telekomunikacích, bankovnictví a pojišťovnictví. Rostou i příjmy pojišťovacích zprostředkovatelů, a to paradoxně díky větší regulaci celého trhu. S tím, jak se zvyšují nároky na jejich kvalifikaci a odbornost, se totiž rapidně snižuje počet zprostředkovatelů. Obecně jsou stále velmi zajímavé obchodní pozice, protože roste spotřeba a víc se obchoduje.

Zcela novým trendem je růst počtu lidí, kteří pracují na živnostenský list. Tuto změnu u konzervativní české populace ovlivňuje právě růst ekonomiky, protože se objevují nové podnikatelské příležitosti, a také větší odvaha se postavit na vlastní nohy a řídit si svůj čas, příjem a jeho zdanění. Lidé mohou namítat, že pro podnikání potřebují velký kapitál. To může být sice pravda hlavně ve výrobě, ale je řada oborů, ve kterých je počáteční investice minimální a lze si tak vytvořit vlastní firmu.

Nejdůležitější je být šťastný

Práce tvoří významnou část našeho života a ovlivňuje, jak jsme šťastní. Samozřejmě každý z nás má vlohy pro něco jiného, ale je možné se rozvíjet. „Trénovala jsem lidi, kteří říkali, že neumějí prodávat, a dnes jsou z nich vynikající prodejci. Stejně tak lidé, kteří nedokázali ani správně zvednout telefon, jsou nyní zdatnými telefonními operátory,“ doplňuje Píchová.


Pokud jste rozhodnuti najít si novou a lepší práci můžete s hledáním začít na webu České pojišťovny.

Štítky Česká pojišťovna, práce, rozhodnutí, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, České Budějovice, SAP SE, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lepší doba pro změnu práce snad nikdy nebyla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.