Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Více než čtvrt milionu lidí si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz

Možná se právě tahle informace týká také vás. V průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 626 tisícům řidičů. Za prvních osm měsíců roku 2018 si o výměnu dokladu požádalo 375 tisíc řidičů, kterých se povinná výměna týkala. Stále tedy zbývá během letoška vyměnit ještě více než 251 tisíc průkazů.

„K výměně řidičského průkazu za nový stačí přijít s platným průkazem totožnosti na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností a donést současný řidičák. Výměna dokladu je zdarma a je možné o ni požádat už tři měsíce před vypršením platnosti. Při podání žádosti o vydání průkazu už není nutné od července předkládat papírovou fotografii. Úředníci pořizují fotografie digitální, stejně jako tomu je u občanských průkazů,“ popisuje ministr dopravy Dan Ťok.

V případě, že vám řidičák už propadl, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde ho výměna na 700 korun. Poplatek za vydání nového průkazu je 200 korun, tento poplatek je třeba uhradit například i z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod. Pokud nepožádáte o nový doklad včas a budete řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskujete pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Mezi nejvytíženější kraje patří Středočeský, Praha, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Z hlediska věku se potom výměna týká nejvíce řidičů ve věkové skupině 41 až 50 let, ve věkové skupině do 30 let jich je naopak nejméně. Řidiči by si měli platnost svého řidičského průkazu pohlídat a dostatečně včas požádat o jeho výměnu, aby se vyhnuli frontám. 
 

Autoři | Tisková zpráva

Štítky ministerstvo dopravy, výměna, řidičský průkaz, Dan Ťok, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než čtvrt milionu lidí si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.