Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Je libo černou uhelnou zmrzlinu? Zajděte do budějcké teplárny na Den otevřených dveří

PR článek

Mimořádný zážitek mohou mít návštěvníci Dne otevřených dveří v Teplárně České Budějovice, přijedou-li na něj v sobotu 22. září historickým parním vlakem. Městská firma totiž svou akci propojila s Národním dnem železnice, který se týž den koná ve zdejším lokomotivním depu. Jezdit se bude zdarma v půlhodinových intervalech od 9:03 do 17:03 hodin. „Motorákem“ pak lze přijet z vlakového nádraží rovněž zdarma.

„České dráhy jsou naším tradičním obchodním partnerem. Věříme, že díky spojení těchto akcí do teplárny zavítá i řada lidí, kteří u nás ještě nebyli. Těšíme se, že uvidí moderní, rozvíjející se energetický podnik, jehož cílem je být stabilním dodavatelem čistých energií pro České Budějovice,“ říká Václav Král, předseda představenstva českobudějovické teplárny.

Ta návštěvníkům umožní od 9:30 do 16:30 hodin skupinové prohlídky výrobních provozů. Zájemci uvidí například chemickou úpravnu vody, která je pro výrobu tepla nezbytná, uhelný kotel, centrální dispečink, odkud se řídí výroba i distribuce tepla ve městě, i jednu z turbín, zajišťujících kogenerační výrobu elektřiny. Na trase prohlídky je také zařízení odsíření spalin, které je v provozu od roku 2015. Čas prohlídky si lze rezervovat už nyní přes web teplárny nebo až na místě osobně.

„Elektronicky to je ale bezesporu lepší právě proto, že očekáváme hojnou účast a lze se tak do provozu podívat v čase, který si návštěvník sám zvolí. V opačném případě se musí přizpůsobit možnostem na místě,“ dodává Bohdana Kollerová z útvaru vnějších vztahů.

Teplárna láká i na skvělou zábavu

Součástí Dne v teplárně bude rovněž pestrý doprovodný program, v němž vystoupí kapely Jiří Schelinger Memory Band, Chlapi v sobě a Weekend. Děti se mohou těšit na výtvarné dílny, sportovní a dovednostní soutěže, seznámí se také s letištním hasičským speciálem. Raritou bude nabídka černé „uhelné“ zmrzliny.

V teplárně se představí rovněž partneři akce, jimiž jsou významné firmy, působící ve městě. Poprvé mezi nimi bude Letiště České Budějovice nebo FCC, starající se o odpadové hospodářství. Ta vedle své techniky ukáže také tuhá alternativní paliva (TAP), vyráběná ze směsného komunálního odpadu. Energetické využití místního komunálního odpadu je jednou z možností jak diverzifikovat palivový mix teplárny. Mezi partnery je poprvé i Zoo Dvorec Borovany.

Ve stejný den bude probíhat také Den otevřených dveří v další městské společnosti, Dopravním podniku. Koncentrace velkého množství lidí si proto vyžádá i dopravní opatření. Novohradská ulice ve směru od křižovatky s Mánesovou až k železničnímu přejezdu v Mladém bude z bezpečnostních důvodů pro veřejnou dopravu uzavřena. Auta řidiči zaparkují na záchytném parkovišti v Mladém a na dalších městských parkovištích.

Podrobný program, včetně možností, jak se do teplárny dostat, je k dispozici na firemním webu teplárny nebo jejím Facebooku.

Foto Dominik Svoboda

Štítky společnost, teplárna, den otevřených dveří, program, prohlídka, České Budějovice, České dráhy, Václav Král, Jiří Schelinger, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je libo černou uhelnou zmrzlinu? Zajděte do budějcké teplárny na Den otevřených dveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.