Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká inspekce životního prostředí kontrolovala provozovny na Šumavě. Jen dvanáct jich prošlo

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) provedli v oblasti Šumavy kontrolu rekreačních, restauračních a ubytovacích zařízení, které nejsou napojeny na centrální čistírny odpadních vod. Provedeno bylo celkem 64 kontrol.

V deseti případech nebyl nikdo zastižen nebo byla provozovna uzavřena. Z 54 provedených kontrol bylo dvanáct zařízení v pořádku. Se zbylými objekty je ČIŽP v kontaktu. „Ve zbylých případech jsme při kontrole požadovali doklady, které nám nebyly při neohlášeném dozoru předloženy. Provozovatelé kontrolovaných subjektů je mají předložit během září a října,“ řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Českobudějovičtí inspektoři, pod jejichž dozor kontrola spadá, nyní zpracovávají došlou vodoprávní dokumentaci, na jejímž základě bude nebo nebude vedeno přestupkové řízení. 

„Nejčastějším přestupkem je absence vodoprávních povolení k odběru podzemních vod a k vypouštění vod odpadních. Neuspokojivá je také úroveň čištění odpadních vod na domovních čistírnách,“ uvedl Jiráček. Dodal, že největším problémem se jeví turisticky silně navštěvovaná obec Nové Hutě, kde tato problematika v čištění odpadních vod přetrvává už delší dobu.

„Přípravné práce pro výstavbu centrální ČOV se ale v důsledku majetkoprávních vztahů stále odsouvají. Konečné vyhodnocení kontrol bude ke konci roku 2018,“ uzavřel Jiráček. 

Foto Národní park Šumava

Štítky Česká inspekce životního prostředí, Šumava, kontrola, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká inspekce životního prostředí kontrolovala provozovny na Šumavě. Jen dvanáct jich prošlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.