Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeologové našli u Starých Hodějovic ostatky domu z 12. století

Archeologové z Jihočeského muzea objevili při průzkumu míst, kudy povede dálnice D3 u Starých Hodějovic ostatky domu z 12. století. Nález potvrzuje, že ještě před založením Českých Budějovic byla oblast celkem hustě obydlena.

Ve Starých Hodějovicích existovalo v raném středověku obývané sídliště. Archeologové lokalitu zkoumali letos a své poznatky představili veřejnosti u příležitosti Mezinárodního dne archeologie. „Tušili jsme, že v oblasti Starých Hodějovic se sídliště nacházelo. Ale o tom konkrétním domu, který jsme nalezli, jsme netušili," prozradil archeolog Jihočeského muzea Ondřej Chvojka.

Přestože objev spadá do období středověku, kdy už o řadě jiných míst existují v archivech písemné záznamy, archeologové tento poznatek považují za unikátní. „Sídliště ve Starých Hodějovicích zaniklo na přelomu 12. a 13. století. Dá se předpokládat, že lidé, kteří tam bydleli, se přesunuli do nově založených Českých Budějovic," řekl Chvojka.

Podobný osud zasáhl prý i řadu jiných obydlených lokalit. České Budějovice založil v roce 1265 král Přemysl Otakar II. Podle Chvojky vznik města přilákal k přestěhování řadu lidí z okolí.

Archeologové se výzkumu pod trasou budoucí dálnice D3 věnují intenzivně od roku 2013. Zatím objevili 15 v minulosti osídlených lokalit v okolí Českých Budějovic. „Za dva, tři roky, chceme udělat výstavu, kterou můžeme nazvat: Co přinesla dálnice. Spojili bychom to i s kolegy z muzea z Tábora a představili návštěvníkům všechny nálezy pod trasou D3 v Jihočeském kraji,“ řekl Chvojka.

Foto Facebook Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích | Zdroj ČTK

Štítky archeologové, nález, Stadé Hodějovice, D3, dům, České Budějovice, muzeum, dálnice, raný středověk, Přemysl Otakar II.

Archeologové našli u Starých Hodějovic ostatky domu z 12. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.