Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Padlý voják a kynolog pracoval srdcem, říká podplukovník Andrej Vítek

Zesnulý voják Tomáš Procházka, který padl při útoku v Afghánistánu pocházel z jihočeských Prachatic. Byl výborným vojákem, kynologem, ale také parťákem pro své kolegy.

Tomáš Procházka byl příslušníkem Centra vojenské kynologie - Chotyně, kde na něj budou ještě dlouho vzpomínat. „Rád bych vyjádřil zejména upřímnou soustrast rodině, blízkým a kamarádům, a samozřejmě i brzké uzdravení dalším dvěma zraněným vojákům,“ sdělil náčelník centra pod Grabštejnem Andrej Vítek.

Podle jeho slov byl padlý voják výborný profesionál, a to jak ve vojenské, tak v kynologické části. „Svou práci po celou dobu své služby, tedy přibližně sedmnáct let, vykonával srdcem. To se odráželo i na jeho skvěle vycvičených psech,“ komentoval podplukovník. Dle něj mezi psovodem a psem musí být důvěra, a ta u Tomáše Procházky a jeho psů nechyběla.

Se svými psy se Tomáš Procházka věnoval vedle práce pro armádu také kynologickým soutěžím. „Samozřejmě měl i aktivity v civilu, například mondioring. Ve službě měl psa vycvičeného na strážní službu a psa specialistu na výbušniny,“ dodal Vítek. Zesnulý voják navíc pomáhal připravovat i psy pro ostatní kolegy.

Nejen Centrum vojenské kynologie, ale celá kynologie Armády ČR tak přišla touto smutnou událostí o skvělého profesionála. Pes, který byl v době útoku po boku Tomáše Procházky podle dostupných informací neutrpěl zranění, zatím ale není jasné, co se s ním bude dít.

Úctu padlému vojákovi vyjadřují lidé i na jeho profilu na sociální síti. „Člověk s velkým srdcem. Upřímnou soustrast rodině.“ „To není možný. Byl jsi jeden z nejlepších lidí, co jsem potkal!“ Podobnými větami se plní facebooková zeď zesnulého kynologa.

Autoři | Foto Facebook Tomáš Procházka

Štítky voják, Tomáš Procházka, Afghánistán, smrt, útok, pes, Prachatice, Chotyně, Armáda České republiky

Padlý voják a kynolog pracoval srdcem, říká podplukovník Andrej Vítek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.