Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Základní škola v Mladém je svěží šedesátnicí

Šedesátka na krku, a přesto MLADÉ. Tak se jmenoval projekt, který v první polovině letošního roku probíhal na Základní škole a Mateřské škole, Vl. Rady 1, České Budějovice. Šedesátka v názvu měla své opodstatnění. Škola totiž letos slaví 60 let od otevření nové budovy ZŠ v Mladém.

„Dne 30. srpna 1958 byla dostavena nová škola za pomoci většiny občanů zdejší obce. S velkým úsilím a radostí vykonali rodiče žáků záslužný kus poctivé práce a národní škola se přestěhovala do nové budovy od Ortmanů čp. 30. Byla vystavena v akci Z a její finanční náklad činil 501.982 Kčš,“ píše se ve školní kronice.

Zajímavostí je, že počet žáků byl tehdy takřka stejný jako v dnešní době. „Ve školním roce 1958/1959 byla škola pětitřídní a navštěvovalo ji 116 žáků. Samozřejmě, že v průběhu času počty žáků kolísaly (pamatuji si, že při mém nástupu v roce 2005 zde bylo 79 žáků). Dnes máme ve škole 120 žáků, a to je takřka shodné s rokem 1958,“ vyčísluje ředitelka školy Vladimíra Marková.

V rámci výročí a zmíněného projektu se na škole uskutečnilo i setkání s pamětníky. „Na besedě nám dokonce líčili přímo zrození naší školy a první školní rok 1958/1959 – tak, jak to viděli tenkrát dětskýma očima. Velmi příjemné bylo setkání s pamětníky na zahradní slavnosti. Mnohé chvilky byly i dojemné – když vzpomínali nad starými fotografiemi na své spolužáky, učitele a na dobu svého dětství,“ říká Vladimíra Marková a dodává, že je ráda, že se podařilo do oslav zapojit úplně všechny děti a paní učitelky.

Všichni společně připravovali sborník, který pak děti a rodiče dostali v červnu 2018 na zahradní slavnosti. Jednalo se o vyvrcholení projektu.

A co ředitelka své škole k narozeninám přeje? „Aby byla stále hezká, žáci do ní rádi chodili a hodně se tady toho naučili. Paní učitelkám přeji zvídavé a hodné žáčky.“

Štítky Mladé, škola, výročí, základní škola, projekt, České Budějovice, slavnost

Základní škola v Mladém je svěží šedesátnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.