Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Krejčovská dílna Elegance – poctivá krejčovina v Branišovské ulici

PR článek

Není krejčovská dílna jako krejčovská dílna. Své o tom ví krejčová na slovo vzatá Lenka Horká. Vystudovala Oděvní střední školu v Třeboni a Oděvní průmyslovou školu v Praze. Prošla věhlasným krejčovstvím na Lannově třídě i náročnou prací řadové šičky v zahraničí, kdy vyráběla tisíc manžet denně. Před rokem se rozhodla neschovávat své umění za zvučná jména módních návrhářek a jiných krejčovských salónů a založila svojí vlastní dílnu.

Po mnoha letech v oboru jste se rozhodla založit vlastní krejčovskou dílnu, co vás k tomu vedlo?
Jako vyučená krejčová jsem pracovala pro mnoho salonů a chtěla jsem se vrátit k té poctivé krejčovině, kterou jsem se vyučila a léty praxe zdokonalila. Jsem vyškolená starou školou krejčích na Lannově třídě. Dnešní doba je velmi rychlá. I v mém oboru se odráží v tom, mít vše co nejrychleji udělané. Technologie, kterou jsem vyučená já, je ale velmi stará a poctivá. V mém kabátu tak nechybí žádné výztuže, žíněnky, výplně, lepení. To už se moc nedělá.

Proč už se to nedělá?
No, protože už to není o kvalitě, ale o kvantitě. Paradoxně špatné výrobky jsou mnohdy na stejné cenové hladině jako špičková krejčovská práce. Kolikrát sem přijdou noví zákazníci a diví se. Myslí si, že na míru dělaný oblek je výsadou vyšší vrstvy, ale tak to není.

Takže se specializujete na pánskou módu?
Tak bych to neřekla. To, že jsem byla pánskou kalhotářkou, neznamená, že jsem další roky nedělala i jiná odvětví. Na Lannově třídě se mi dostalo školy, za kterou jsem opravdu vděčná. Na pánském oddělení byl mým vedoucím pan krejčí Bláha a na dámském oddělení paní Martincová. I já jsem se později sama věnovala dalším a vedla kolektiv učenek na praxi. Tehdy byly v Budějcích jen dva krejčovské salóny a bylo to jiné. Dnes stačí rekvalifikační kurz a stanete se prakticky přes noc kýmkoli, naše generace musela léta studovat a na výsledné práci je to prostě vidět.

Co rekvalifikační kurz nenaučí?
Nevím, zda se dá paušalizovat, ale já si umím udělat vlastní střihy, to žádný kurz nenaučí. Jsou to roky praxe. Nepoužívám Burdu, mám jich tady tisíce pro inspiraci, ale na všechno udělám vlastní střih. Když zákaznice přijde s fotografií modelky z časopisu, stačí to na to, abych věděla, jak mám šít. U každého zákazníka si vedu archiv střihů a měřenkové listy. Spolupracuji s galanteriemi a českými velkoobchody s látkami.

Čím vším se tady v Eleganci tedy zabýváte?
Zabývám se opravami oděvů od přišití knoflíčku, přes krácení záclon k zakázkovému dámskému i pánskému šití. Nejsem salon, o tom je právě dílna. Kdokoli může přijít, kromě kožených věcí dělám vše. Moji klienti jsou všichni, u zakázkového šití zejména zákazníci, kteří si nevyberou v klasické konfekci. Dámy, které chtějí mít kabát přesně na svou postavu, pánové, kteří chtějí mít perfektně vypasovaný oblek nebo košili. Mám i průmyslové stroje na středně těžké šití, nedávno jsem dokončila zakázku pro centrum Arpida. Byl to speciální potah na vibrační lůžko. Zní to jednoduše, ale paní z centra říkala, že jsem jediná, která jí to byla ochotná ušít.

Co říkáte na trend recyklování oděvů?
Jsem ze staré školy. Žádný kousek, byť se nositeli zdá, že už není trendy nepatří hned do sběrného kontejneru. Recykluji staré džíny na sukně, sáčkům dávám nový šmrnc použitím různých aplikací a komponentů. Zhubne-li nebo naopak přibere-li zákazník na váze, neznamená to, že by měl vyměnit celý šatník. Ideální je vše sem vzít a společně probereme možnosti, co lze upravit, kde je to neekonomické, z čeho vyrobíme třeba úplně něco nového. Dámy často nosí svatební a plesové šaty, které velmi levně koupily na čínských e-shopech. Samozřejmě nesedí a vypadají jinak než na obrázku. Zachráním je, ale ve výsledku po všech potřebných úpravách k takové finanční úspoře nedojde a klientky mnohdy litují, že si ode mě nenechaly šaty ušít rovnou.

A ještě nám povězte, kde vaši dílnu Elegance najdeme?
Dílna je v budově SK Pedagog na Branišovské ulici 36 zde v Českých Budějovicích. Na dílně jsem od pondělí do čtvrtka od 10 do 16 hodin, jindy dle telefonické domluvy na čísle 775 662 804. Zákazník se o nic nemusí starat, sama mu volám nebo píšu sms, kdy má přijít na zkoušku nebo zda je zakázka hotová. Záleží na složitosti šití, drobné opravy jsou záležitostí pár dnů, u šití společenských šatů nebo kabátů doporučuji přijít alespoň měsíc před předpokládaným termínem nošení.

Štítky Elegance, krejčovská dílna, Lenka Horká, dílna, oblečení, Praha, Třeboň, kabát, České Budějovice

Krejčovská dílna Elegance – poctivá krejčovina v Branišovské ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.