Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návštěvnost temelínského Infocentra se přehoupla přes 40 tisíc

O dva tisíce více než za celý loňský rok. V Jaderné elektrárně Temelín se poprvé v historii přehoupla roční návštěvnost tamního Infocentra přes 40 tisíc lidí. Díky svému zámečku Vysoký Hrádek si elektrárna dlouhodobě drží pozici mezi desítkou nejnavštěvovanějších jihočeských památek.

Nejvíce práce měli průvodkyně temelínského infocentra během září. K chladicím věžím přijelo přes devět tisíc lidí. „Je to hlavně díky akci Vltava žije, kdy náš zámecký park byl jedním z míst, kde se populární audiovizuální show uskutečnila. Jen během těchto dvou dní k nám přišlo téměř sedm tisíc návštěvníků,“ poznamenala Hana Marečková z temelínského Infocentra.

Tradičně zájem veřejnosti je také o květnové Temelínské čarování. Kouzla letos k jihočeské elektrárně přilákala 1500 návštěvníků. Naopak o něco méně lidí se zúčastnilo Dnů otevřených dveří. I tak ale jeho kapacita dvě stě padesát návštěvníků byla zaplněna během pouhých několika dní. „Úplně jsme změnili formát a organizaci. Zredukovali jsme návštěvnický limit přibližně na čtvrtinu a místo jednoho dne probíhala akce hned čtyři soboty. Snahou bylo ukázat co nejvíce zajímavých technologií a vše sladit s přísnými bezpečnostními pravidly. U lidí se to osvědčilo, máme tedy v plánu v podobných programech pokračovat i příští rok,“ uvedl Petr Šuleř, který má ve společnosti ČEZ na starosti komunikaci jaderné energetiky.

Síť cyklotras, zajímavé výhledy ve zvlněném terénu a možnost načerpat energii láká o prázdninách hlavně cyklisty. Těch dorazí během letních měsíců i několik tisíc. Od září cyklisty a turisty nahrazují školní exkurze. A zájem je veliký. Rezervace škol sahají dokonce až do června příštího roku.

Podruhé letos se bude moci veřejnost podívat a do elektrárny začátkem prosince. V rámci adventních projížděk si budou moci temelínský areál prohlédnout téměř dvě stovky zájemců o jadernou energetiku.

Nabídku služeb ČEZ ve svých infocentrech průběžně rozšiřuje. V posledních letech se návštěvníci temelínského infocentra mohou vyfotit na maketě reaktorového sálu, v zámeckém parku si projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do útrob včelího úlu.

Velký zájem návštěvníků hlásí i Jaderné elektrárna Dukovany, do které od začátku roku dorazilo 32 tisíc lidí. Další jedenáct tisíc navštívilo nedalekou elektrárnu Dalešice. Nejde přitom o výjimku. Technická turistika je na vzestupu i v dalších krajích. Například Infocentrum přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně navštívilo přes 80 tisíc lidí. Celkově pak Infocentry Skupiny ČEZ od začátku roku prošlo 191 tisíc návštěvníků.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, návštěvost, rekord, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Vltava, Jaderná elektrárna Dukovany

Návštěvnost temelínského Infocentra se přehoupla přes 40 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.