Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní most v Bechyni oslaví devadesátiny

Před devadesáti lety, 28. října 1928, byl v Bechyni slavnostně otevřen unikátní železobetonový most přes řeku Lužnici, který si svým obloukem přes hluboké údolí Lužnice časem vysloužil pojmenování Bechyňská duha a stal se jedním ze symbolů tohoto jihočeského města. Most je unikátní nejenom tvarem, ale i tím, že je mostem sdruženým - vede po něm silnice i elektrifikovaná železniční trať z Tábora do Bechyně.

Most začala stavět podle projektu Eduarda Viktory firma Hlava a Kratochvíl v květnu 1926. Současně se prodlužovala železniční trať do nového nádraží na okraji Bechyně a budovala nová příjezdní silnice k mostu. Most je 203,4 metru dlouhý a vozovka je 50 metrů nad hladinou Lužnice. Rozpětí oblouku je 90 metrů.

Ve své době byla tato železobetonová stavba nezvykle odvážnou, zejména kvůli své výšce. I náklady na výstavbu byly na tehdejší dobu úctyhodné - bezmála pět milionů korun. Pro svoji unikátnost byl zařazen na seznam technických památek.

Autoři | Foto mosty-tunely.cz

Štítky ČR, stavby, doprava, 28. října, most, Bechyně, Lužnice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

A proto na trati do bechyně kraj plánoval zastavit pravidelný provoz. Za Žemličky, Zimolova poradce pro zničení veřejné dopravy na území kraje.

Pondělí, 29. října 2018, 12:14Odpovědět

Unikátní most v Bechyni oslaví devadesátiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.