Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Programování je spíš pro chlapy, najdou se ale i šikovné holky, říká majitel softwarové firmy

PR článek

Pro obyčejné lidi je to svět nul a jedniček. Pro zaměstnance firmy agentes je to vášeň. Budějcká softwarová firma se zabývá vytvářením informačních systému a mobilních aplikací. Co taková práce obnáší? A kolik stojí vytvoření aplikace? O tom jsme si povídali s majitelem firmy Vojtěchem Kačírkem.

Jednoduchá otázka na začátek. Čím se firma agentes zabývá?
Jsme softwarová firma. Baví nás software, mobilní aplikace, informační systémy. Zabýváme se ale i správou serverů. Začínali jsme bankovními systémy pro naše německé partnery a postupně jsme rozšířili portfolio služeb na mobilní aplikace a vývoj informačních systémů pro české zákazníky.

Jak dlouho už na trhu fungujete?
Začínali jsme v roce 2007 jako taková horda programátorů. V té době jsem i já sám programoval a vedl kluky. A na tyhle časy hrozně rádi vzpomínáme, byl to takový punkový, garážový začátek. Dneska jsme se rozrostli do počtu zhruba 20 zaměstnanců, máme své obchodní a marketingové oddělení, nové vize a strategie. Teď před sebou máme jedenáctý rok.

Dá se nějak jednoduše popsat, jak vlastně taková aplikace vznikne?
Většinou nás osloví nový zákazník, který hledá nějaké nové řešení. Dost často jsou to nové nápady, které moderní technologie umožňují realizovat. Vytvářeli jsme třeba aplikaci Výlety a zábava, která na základě polohy uživatele ukáže zajímavá místa, kam se vydat.

Z finančního hlediska… Kolik vytvoření aplikace nebo softwaru stojí?
Tak ty větší projekty jsou v řádech milionů korun. Menší aplikace jsou třeba ve statisících.

Po čem je v tuto chvíli větší poptávka?
Řekl bych, že v tuhle chvíli pozorujeme trend určité digitalizace velkých firem, kdy se opravdu celá řada podnikových řešení a procesů začíná zbavovat své původní papírové formy. Dnes se tomu s oblibou říká čtvrtá průmyslová revoluce aneb digitalizace průmyslu. Firmy tento směr vidí jako důležitou investici do budoucna. Tím, že je téměř vše propojené, tak můžete v jednom systému pracovat se vstupy a materiály z druhé poloviny světa. Tím se stírá překážka toho, že je třeba jedna část firmy na druhé straně oceánu. Rovněž dochází k zapojování různě inteligentních robotů, kteří jsou se systémy automaticky propojeni a pracují společně s lidmi na jednom velkém celku.

Kolik lidí a času je potřeba k vytvoření jedné aplikace nebo softwaru?
Na nějaké menší věci stačí třeba jeden člověk. V našem oboru jsou ale profese specializované, takže někdo vytvoří grafický návrh, někdo vytvoří UI prototyp aplikace, jsou specialisté, kteří umí implementovat mobilní rozhraní jak pro Android tak pro iOS, pak jsou ti, kteří vám napíšou logiku na serveru, protože každá aplikace se propojuje se svým serverem, který určuje její chování. Takže v každé té práci funguje vždy několik těchto složek, zvlášť potom u těch větších projektů.

A časově?
Když to řeknu úplně hrubě, tak nějaká jednodušší mobilní aplikace od prvotního návrhu po vyexpedování do aplikačních marketů, zabere zhruba tři až čtyři měsíce. Pokud jde o nějaký velký informační systém, který řídí procesy ve velké firmě, tak tam je to většinou zhruba rok.

Je těžké se v tomto oboru uplatnit?
V podstatě se aktuálně potýkáme s obrovským nedostatkem softwarových odborníků. Takže pokud něco umíte, tak se rozhodně neztratíte. Nicméně i mezi programátory jsou velké rozdíly, profesní zkušenosti… ale to je asi přirozené v každé profesi. V tomto ohledu se snažíme spolupracovat s Jihočeskou univerzitou, díky čemuž máme šanci si některé studenty už předem vychovat.

Z mého pohledu je tohle taková „chlapská“ práce. Najdou se i ženy které baví vytvářet softwary?
Je pravda, že je to obor, který je dělaný na míru spíš mužskému pokolení, ale najde se i několik opravdu dobrých a šikovných děvčat, které zvládnou neuvěřitelné věci. Je totiž pravdou, že kluci se v tomhle ohledu hodně soustředí na funkcionalitu řešeného problému. Pro ně je důležité, aby to zejména správně fungovalo, ale je jim jedno, jak to vypadá. Holky víc dbají i na tu vizuální stránku a na přesnost procesů vzhledem k požadavkům zákazníka.

Ve firmě pracuje hodně mladých lidí. Najdeme programátory spíš v mladší generaci?
Je pravda, že moderní technologie hodně přitahují mladé lidi. Nemůžu ale říct, že by to bylo jen o mladé generaci. Máme tady i programátory, kterým je třeba více než padesát let a jsou stejně dobří, jako ti, kteří jsou právě v kristových letech.

Vzpomenete si na nějakou zajímavou aplikaci nebo práci, kterou jste dělali?
Tak v poslední době nás opravdu bavilo vytváření aplikace pro JLV, která zajišťuje gastro služby na vlacích nejvyšší kvality Českých drah. Pokud jste se svezli Pendolínem a obsloužili vás v jídelním voze, tak mobilní aplikace, přes kterou Vás personál odbaví, je naše dílo. Tady pro nás bylo opravdu výzvou pracovat se všemi možnými rušivými vlivy, které se ve vlaku po cestě mohou naskytnout. Například vjedete do tunelu, a najednou jste bez signálu. Další je třeba aplikace, která umožní si v mobilu nakonfigurovat bagetu, kterou si potom vyzvednete v pekařství na následujícím rohu, kam dojdete během té chvilky, mezitím co si ji na mobilu sestavíte. Tuto aplikaci u nás ale zatím nepoužijeme, neboť zatím se jednalo o řešení pro německý start up určené výhradně pro německý trh.

Foto Jana Kroneislová

Štítky agentes, software, programování, Vojtěch Kačírek, mobilní aplikace, informační systém, programátor, České dráhy, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Průmyslová revoluce, Android, iOS

Programování je spíš pro chlapy, najdou se ale i šikovné holky, říká majitel softwarové firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.