Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní říjen byl nadprůměrně teplý a slunečný

Letošní říjen byl v Česku teplejší než obvykle. Průměrná měsíční teplota vzduchu dosáhla 10 stupňů Celsia, což bylo o 1,9 stupně nad normálem z let 1981 až 2010, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Letošní říjen tak byl spolu se stejným měsícem roku 2014 šestým nejteplejším od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Desátý kalendářní měsíc byl letos také neobvykle slunečný.

V Čechách byl říjen chladnější než na Moravě. „Průměrná měsíční teplota vzduchu na území Čech byla 9,7 stupně Celsia a na území Moravy a Slezska 10,5 stupně Celsia," uvedl ČHMÚ.

Teplé bylo především období od 10. do 16. října, kdy denní maxima často přesahovala 20 stupňů. „Velmi teplý byl také 30. říjen, kdy odchylka průměrné denní teploty na území České republiky od normálu činila plus 6,9 stupně," informovali meteorologové.

Říjen byl letos také velmi slunečný. Průměrná délka slunečního svitu byla 157 hodin, což představuje 137 procent normálu z let 1981 až 2010. „Na většině stanic byla letos v říjnu zaznamenána nejvyšší hodnota úhrnu slunečního svitu v období posledních 10 let, hodnoty na některých stanicích přesahovaly i hranici 180 hodin," uvedli meteorologové.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky počasí, meteorologové, statistika, říjen, Česko, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Slezsko

Letošní říjen byl nadprůměrně teplý a slunečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.