Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihočeši loni vyprodukovali méně odpadků. I tak jsou na prvních příčkách v republice

Jihočeši v roce 2017 vyprodukovali 236 600 tun komunálního odpadu, meziročně o téměř tisíc tun méně. V přepočtu připadalo na jednoho obyvatele kraje 370 kilogramů odpadu, což bylo třetí nejvyšší množství v mezikrajském srovnání. Jihočeský odpad tvořil 6,5 procenta celorepublikové produkce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

„Je to relativně malý pokles," řekl k meziročnímu poklesu Michal Kolísek z ČSÚ v Českých Budějovicích. Oproti roku 2016 připadalo na jednoho Jihočecha o dva kilogramy odpadu méně. Odděleně sbírané složky tvořily 15,5 procenta komunálního odpadu kraje, což bylo mírně nad celorepublikovým průměrem. Meziročně se množství takto tříděného odpadu zvýšilo o 2400 tun. V přepočtu připadalo na jednoho Jihočecha 57,3 kilogramu vytříděného komunálního odpadu, což je čtvrté místo mezi kraji.

V roce 2017 Češi vyprodukovali 3,64 milionu tun komunálního odpadu, na jednoho obyvatele připadalo 344 kilogramů, meziročně o pět kilogramů více. Ve všech krajích kromě Libereckého překročila produkce komunálního odpadu hranici 300 kilogramů na člověka.

Rozdíl mezi Středočeským (nejvyšší objem na jednoho obyvatele) a Libereckým (nejnižší objem na jednoho obyvatele) krajem činil 116 kilogramů. Kolísek řekl, že ve Středočeském kraji to bylo 399 kilogramů na člověka a v Libereckém 283 kilogramů na osobu.

Meziročně produkce komunálního odpadu na obyvatele klesla ve čtyřech krajích: Libereckém, Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském. Naopak nejvíce se produkce tohoto odpadu zvýšila v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, odpadky, lidé, odpad, komunální odpad, Český statistický úřad, Liberecký kraj, České Budějovice, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni vyprodukovali méně odpadků. I tak jsou na prvních příčkách v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.