Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Black Friday ve Wave sportu nabídne slevy až 50 procent na lyžařské vybavení nejen pro dospělé ale i pro děti

PR článek

Nákup lyžařského vybavení pro děti je oproti výběru vybavení pro dospělého náročnější – musí se brát ohled na to, že děti rychle rostou, a proto je potřeba zvolit vhodné, ale přitom kvalitní vybavení, což není vždy jednoduché. Proškolený personál ve Wave sportu vám s tím rád poradí. Přijďte do prodejny využít akce Black Friday, kdy od 21. - 23. listopadu najdete na prodejně zboží se slevami 20 - 50 procent.

Každý rodič chce pořídit dítěti opravdu to nejlepší a nejbezpečnější vybavení. Jenže co je opravdu "to nejlepší"?

Na začátku od dětí nelze očekávat výkon. Snažte se v nich vypěstovat radost z pohybu, ať už se jedná o jakýkoliv sport. Je důležité vybrat správné vybavení. Volbou nevhodného vybavení pro lyžování či snowboarding spíš dítě po několika minutách odradíte, než aby mu čas strávený na sjezdovce přinesl potěšení.

Při výběru záleží na výšce, váze, ale také na doposud nabytých zkušenostech a dovednostech. U začátečníka nebo mírně pokročilého lyžaře pořizujte lyže kratší, tzn. lyže sahající maximálně po ramena dítěte. Pokud si dítě osvojí správné pohybové postupy, zejména základní postoj, může být délka lyže přibližně k očím. Děti - pokud na to nejsou připraveny - se na dlouhých lyžích budou trápit, bude pro ně těžké zatáčet, nebo dokonce i zastavit a hrozí riziko špatných návyků, zejména záklonu, který dětem sice na začátku mnohé usnadní, ale dále bude jejich lyžařský vývoj brzdit. Obecně platí, že děti by měly lyžovat na lyžích o asi 20 cm kratších, než je jejich aktuální výška postavy. U dětí zabývajících se výkonnostním lyžováním může délka lyže dosahovat nebo i přesahovat výšku postavy.

Mezi lyžemi můžete najít rozdílné konstrukce, lyže měkčí určené pro začátečníky a rekreační lyžaře, lyže tvrdší  určené pro sportovněji zaměřené děti a závodníky. Kromě správné volby délky, hraje významnou roli i vykrojení lyží. Pokud se nejedná o závodníka, volte lyže více vykrojené a měkké. Vykrojení zajistí mnohem snazší ovladatelnost a spolu s malou podélnou tuhostí v ohybu přivede dítě mnohem rychleji do oblouku, i k žádanému carvingu.

Dětské lyže musí být samozřejmě vybaveny bezpečnostním vázáním, které při pádu nebo nárazu zajistí včasné vypnutí lyžařské boty. Ať již pořizujete lyže nové, nebo z druhé ruky, je potřeba vázání vždy před sezónou seřídit. V servisu ve Wave sportu provádí seřízení vázání na diagnostickém stroji značky Wintersteiger, který  prověří bezpečnost vázání. O tom, že bylo vázání seřízeno vám vystaví potvrzení.

Nemáte dostatek finančních prostředků na nové vybavení?

Malým začátečníkům obecně postačí i starší použité lyže, kterých mají ve Wave sportu v současné době také velký výběr. Dají se však vybrat i dětské lyže pro pokročilé či velmi dobré juniorské lyžaře. Lyže bývají často již po servisu a připravené na zimu a jsou za velmi přijatelné ceny.

Jak vybrat boty?

To je při výběru dětského vybavení asi nejobtížnější. Zatímco na krátkých lyžích, ze kterých dítě najednou během sezony vyrostlo, se stále dá lyžovat bez většího problému, v malých botách to prostě nejde. Přitom odhadnout, jak bude noha dítěte růst a vyvíjet se, je velmi obtížné. Platí tedy: pořizujte boty co nejpozději, těsně před sezonou, abyste riziko toho, že dítě z bot vyroste, snížili na minimum. Kupujte boty maximálně o číslo větší. V botech o dvě čísla větších se dítě lyžovat rozhodně nenaučí. K opoře začne využívat zadní část lyžáku, bude tedy lyžovat v záklonu a ani ty nejlepší rady a cvičení mu k lepšímu výsledku nepomohou. Nepředpokládejte, že by dítěti vydržely boty více než jednu sezonu. V úplně ideálním případě zvolte variantu celosezonního půjčovného. Boty pak můžete kdykoliv během sezony vyměnit za jiné, větší.
Pokud se rozhodnete boty koupit, vězte, že těm nejmenším dětem naprosto postačí jedno- nebo dvoupřezkové boty. Není to žádná ostuda a konstrukce bot v souvislosti s jejich tvrdostí dětem spíše pomůže v začátcích než tvrdší čtyřpřezková bota. Jedna až dvě přezky navíc na upevnění tak malé nohy ve skeletu bohatě postačí. U dětí větších, řekněme od 6 let už se, zvlášť pokud už slušně lyžují, vyplatí volba tří- nebo čtyřpřezkových bot.

Další důležité vybavení pro vaše dítě - Hůlky, helmy a páteřáky

Velmi malé děti, které nemají v rukavicích pořádný stisk ani cit, hole těžko drží. Proto lyžařské hůlky ani nedoporučujeme. U větších je to samozřejmě jiné, ale v každém případě doporučujeme hole začít používat až po zvládnutí oblouků. Do té doby se dětem hole při prvních krůčcích na lyžích většinou pletou a stávají se i zbytečně nebezpečným předmětem pro ně i jejich okolí.
A jak dlouhé by vlastně hole měly být? Správnou délku hůlek určíme několika jednoduchými způsoby. Při zapíchnutí hůlky by měla svírat paže a předloktí pravý úhel. Ale jelikož jste v prodejně, kde nelze hůlku zapíchnout, otočte ji kroužkem nahoru, rukojetí dolů. Chyťte hůlku pod kroužkem a stejně jako na sněhu by i v tomto případě měla paže a předloktí svírat pravý úhel.

Bez helmy a páteřáku děti na sjezdovku nepouštějte !

Tak jako je důležitá přilba na kolo, neobejdou se vaše děti bez přilby ani na lyžích, zvláště na sjezdovce při běžném provozu. Důležité je, aby přilba dobře padla. Zkoušejte tedy různé typy i velikosti, o kousek větší můžete případně dohnat tenkou bezešvou čepicí, nebo dětskou kuklou určenou právě pod přilby. Zcela ideální je zvolit typ helmy s nastavitelným obvodem hlavy. Podobné systémy jako na cyklistických přilbách zajistí perfektní usazení helmy. Z důvodu bezpečnosti je dobré vybírat i barevně výrazné helmy, dítě je pak na sjezdovce viditelnější a rozpoznatelnější. Např. firma POC, která patří ke světové špičce, dodává dětské přilby ve výrazné oranžové nebo růžové. Tyto helmy ve Wave sportu naleznete také.

Chránič páteře, tzv. páteřák, je dalším ochranným prvkem, do kterého se vyplatí investovat, anebo nákup přinejmenším zvážit s ohledem na to, kde dítě jezdí. Riziko zranění způsobené dítětem samým je při jeho výšce, váze a rychlosti poměrně malé, ale nezapomínejte na okolní lyžaře, mezi kterými se vaše děti pohybují. Právě ti mohou být pro vaše děti nebezpeční. Páteřáky máme skladem v různých provedeních a barvách.  

Ve Wave Sportu kromě sjezdových lyží nabízí pro děti samozřejmě i běžky a snowboardy. Stačí zajít na Rudolfovskou třídu 64 a přesvědčit se.

Štítky Wave sport, black friday, akce, lyže, snowboard, sport, obuv, Černý pátek

Black Friday ve Wave sportu nabídne slevy až 50 procent na lyžařské vybavení nejen pro dospělé ale i pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.