Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj plánuje na příští rok schodkový rozpočet

Jihočeský kraj připravuje na příští rok schodkový rozpočet. Návrh počítá s příjmy 17,9 miliardy korun a výdaji 18,4 miliardy korun. Saldo ve výši 489 milionů korun kraj pokryje z rezerv z minulých let. Zastupitelé budou rozpočet schvalovat na svém zasedání 13. prosince.

Podle Jaromíra Nováka se může reálný rozpočet v průběhu příštího roku lišit od návrhu. „Loni jsme na letošek schvalovali schodek 1,6 miliardy korun, ale pak se nám začaly vracet peníze z programového období za realizované projekty a schodek klesl na přibližně 1,2 miliardy korun," uvedl.

Kraj předpokládá, že na kapitálové investice uvolní 4,2 miliardy korun. Jedním z největších projektů bude zahájení výstavby silnice jižní tangenty v Českých Budějovicích. Odhadované náklady se blíží částce 800 milionů korun. Peníze také poputují do modernizace Jihočeského letiště, kde kraj v příštím roce počítá s 255 miliony korun. Dalších 170 milionů korun investuje do restrukturalizace a rekonstrukce horního areálu českobudějovické nemocnice.

Novák dodal, že kraj nesplácí žádný úvěr a snaží se navyšovat fond rezerv. Díky tomu si může dovolit schodkový rozpočet. „My jsme měli úvěr, kdy byl úrok 0,3 procentního bodu. V současnosti už jsou úroky kolem dvou, tří procent," uvedl Novák.

Jihočeský kraj odhaduje, že by v příštím roce mohl získat do rozpočtu z daní 6,4 miliardy korun. Je to přibližně o půl miliardy více, než byl plán pro letošní rok.

Zdroj ČTK

Štítky rozpočet, Jihočeský kraj, peníze, plán, Jaromír Novák, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj plánuje na příští rok schodkový rozpočet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.