Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česko - bavorský projekt má motivovat studenty k podnikání. Svým příběhem přispěl i zakladatel Drbny

Motivovat studenty k samostatné podnikatelské činnosti má česko - bavorský projekt, který připravuje českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická spolu s bavorskou Ostbayerische Technische Hochschule z Regensburgu. Jeho součástí budou i online výukové kurzy v obou jazykových mutacích. V nich vedle pedagogů vystupují také majitelé firem.

„Chceme, aby se propojila teorie s praxí, abychom pouze něco nedeklarovali, ale teorii doplnili osobní zkušeností lidí, kteří si plní své podnikatelské sny,“ říká Zdeněk Caha, hlavní manažer projektu a ředitel Ústavu podnikové strategie VŠTE.

Projekt začal v prosinci 2016 a skončí v závěru roku 2019. Jeho kurzy budou zdarma jako online výuka k dispozici studentům i veřejnosti na webu projektu Podnikatelské kompetence na česko-bavorském trhu práce. Ten vzniká zároveň s kurzem.

Půjde o 13 lekcí rozdělených tematicky tak, aby kopírovaly zakládání a průběh samostatné podnikatelské činnosti. Úvod se zaměřuje na psychologii, motivaci k podnikání, hledání příležitostí a tvorbu byznys plánu. Další lekce řeší možnosti financování, využití služeb start-up center a institucí působících v Česku a Německu. Nechybí ani oblast marketingu, jako je vstup na trh, propagace a podpora prodeje. Zohledněn je i životní cyklus firmy, kdy po úspěšném rozjezdu a růstu je nezbytné reagovat na vývoj a udržení stability.

Součástí kurzů jsou i osobní příběhy podnikatelů. O zkušenosti se podělí Václav Kalkuš, majitel firmy Karamelový sen, Pavel Podruh, zakladatel architektonického projektu Český ostrovní dům nebo Libor Matoušek ml., tvůrce zpravodajského portálu Drbna.cz. Stejný prostor dostanou i podnikatelé z Bavorska.

„Hlavně jsem chtěl studentům vlít krev do žil, protože v podnikání je nejdůležitější odvaha, cílevědomost, zodpovědnost a jistá forma hráčství,” říká Libor Matoušek. Sám začal podnikat už na vysoké škole a později založil mediální projekt, který stále rozvíjí. Malý zájem vysokoškoláků o podnikání přičítá i společenskému klima. „Místo zvýšení podnikavosti se vytvářejí spíš překážky a to je demotivující,“ dodal.

Podle Václava Kalkuše je základem všeho slušnost a vize. „S manželkou jsme se o sebe chtěli postarat, být nezávislí. To byla naše motivace. Co jsme si před pěti lety vysnili, to existuje, i když to nebylo snadné. Ručně vyrábět kvalitní tekutý karamel není jednoduché. Naší další devizou je přes tucet příchutí, které jsme vymysleli a zavedli,“ uvedl.

Online výuka bude probíhat tak, že po přihlášení do výukové sekce na webu si je student spustí. Každá lekce trvá zhruba hodinu a je rozdělena na přednášku a kvízové otázky, které ověří pochopení tématu. Po absolvování a ověření znalostí zodpovězením otázek, získá účastník kurzu certifikát.

Projektu předcházela podrobná analýza potřeb trhu práce v jižních Čechách a v bavorské Horní Falci. Jejich společným znakem je špatné dopravní spojení a drahé bydlení, bránící mobilitě pracovních sil. „Příznivější situace je v Horní Falci, kde lze snadněji nalézt práci v místě bydliště. Na jihu Čech významně negativně ovlivňuje podnikání neznalost cizích jazyků,“ říká Zdeněk Caha.

Tisková zpráva

Štítky podnikání, Libor Matoušek, Drbna, VŠTE, projekt, Řezno, Česko, Pavel Podruh, Horní Falc, Český ostrovní dům, Německo, Bavorsko

Česko - bavorský projekt má motivovat studenty k podnikání. Svým příběhem přispěl i zakladatel Drbny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.