Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mikuláši v Česku jsou boháči, za jednu návštěvu vydělají i tisíce korun

Postrašit malé děti už nepřicházejí čert, anděl a Mikuláš pouze z pekla a nebe, ale i ze specializovaných agentur. A kromě malých zlobilů straší i jejich rodiče – na fakturách za svou návštěvu totiž účtují klidně i 7 600 korun.

České rodiny mají možnost se obracet na specializované společnosti, které nabízí rozsáhlou nabídku služeb a mikulášských balíčků. Cena se odvíjí od délky návštěvy, počtu čertů a andělů, kvality kostýmů, profesionality účinkujících, ale také od data a času příchodu.

Základní nabídka návštěvy uskutečněné v jiný den než 5. prosince začíná na zhruba 1300 korunách. Za příchod přímo 5. prosince rodina se dvěma dětmi zaplatí téměř 8000 korun, za každé další dítě je navíc účtován příplatek.

Mikulášské návštěvy pořádá také řada místních organizací, dobrovolníků či studentů, kteří bývají na rodiče hodnější – za jednu návštěvu inkasují zhruba 300 až 500 korun. Některé spolky dokonce vybízí, ať cenu navrhne samotná rodina podle své spokojenosti.

Lidé si letos začínali Mikuláše a jejich bandy rezervovat už v září. Zájem o ně se postupně zvyšoval, největší nárůst poptávky zaznamenali pekelníci a svatí v posledních týdnech. Rodiče na své zlobivé děti stále častěji volají čerty Krampus. Ti vynikají propracovanými dramatickými kostýmy i výškou dosahující až 2,5 metru.

Práce Mikulášů, čertů a andělů nekončí v rodinách – často jezdí strašit i žáky škol nebo neposlušné zaměstnance firem. Na takovýchto organizovaných akcích si pak vydělají mezi 20 000 a 80 000 korun.

Proslulý ochránce víry před pohanstvím svatý Mikuláš patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku postava přežila i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Kromě tradičního mikulášského doprovodu v podobě čerta a anděla se na venkově kdysi do průvodu řadili i kominíci, husaři, mouřenín, bába s nůší a další postavy spojené spíše s masopustem.

Štítky Mikuláš, čert, anděl, návštěva, Česko, rodina, masopust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mikuláši v Česku jsou boháči, za jednu návštěvu vydělají i tisíce korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.