Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet vlků na Šumavě se pohybuje v řádu jednotek

Počet vlků žijících na Šumavě se pohybuje v řádu jednotek. Vyplývá to z odhadu monitoringu této šelmy. Podle něj se také populace vlka na české straně Šumavy během letošního roku nijak výrazně nerozrostla.

„Přesné údaje o počtu vlků samozřejmě znát nemůžeme. Vycházíme z výsledku monitoringu a záběrů z fotopastí,“ uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Zatím se také podle něj nepodařilo zaznamenat výskyt případných letošních mláďat. „To ale neznamená, že se letos nenarodila vlčata. V dubnu letošního roku máme doloženou přítomnost březí vlčice. Je možné, že vlčata nepřežila, to se v přírodě občas stává, nebo zatím jsme prostě jen neměli štěstí zachytit jejich výskyt," uvedl zoolog Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

O přítomnosti vlků na Šumavě ale podle něj odborníci nepochybují. Důkazem je i několik vlky zabitých kusů jelení zvěře. „Také jsme ohledávali desítky kusů usmrcených či pokousaných hospodářských zvířat, hlavně ovcí několika chovatelů, kde vlci často využili sebemenší mezeru pod oplocením," uvedl.

Monitoring potvrdil velký akční rádius vlků. Dva z nich se dostali až do stovek kilometrů vzdálených destinací v Německu. Jeden se třeba prokazatelně pohyboval v oblasti Durynska, kde usmrtil muflona. Druhého zase srazilo auto u Hamburku. Šumavský původ těchto šelem dokázala analýza DNA.

Vlci žijící v oblasti Šumavy nebyli podle Dvořáka uměle vysazeni do přírody. „Víme o tom, že kdysi jeden přišel ze severu Itálie a jiný zase z Polska," řekl mluvčí.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky vlci, Šumava, výzkum, Jan Dvořák, Správa Národního parku Šumava, příroda, Národní park Šumava, Hamburk, Durynsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet vlků na Šumavě se pohybuje v řádu jednotek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.