Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babiš nechá na krajích, zda si v čele potvrdí Vildumetzovou

Premiér Andrej Babiš nechá na hejtmanech, zda potvrdí v čele Asociace krajů dosavadní šéfku asociace Janu Mračkovou Vildumetzovou, i když je zároveň poslankyní. Karlovarská hejtmanka je podle něj jako předsedkyně aktivní a svou práci dělá dobře. Novinářům to řekl po dnešní konferenci Svazu měst a obcí. Jednání asociace začala dnes odpoledne na zámku Hluboká.

ANO vyzvalo loni na podzim hejtmany, kteří uspěli ve sněmovních volbách, aby nekumulovali funkce. Vildumetzová původně oznámila, že v čele kraje skončí do 31. prosince, čímž by uzavřela i své angažmá v asociaci. Krajský sněm ANO v Karlovarském kraji se ale později usnesl, že by měla v čele kraje zůstat. V listopadu novinářům řekla, že když dostane v hlasování důvěru, další postup zváží.

Babiš dnes prohlásil, že Vildumetzová je velice aktivní předsedkyní. „Stále od nás něco chce a ne úplně vnímá, jak jsou rozdány karty, protože my všichni žijeme z daní," uvedl Babiš. Souboje s Vildumetzovou jsou podle něj časté. „Bojuje za kraje, já tomu rozumím. Je to na hejtmanech, koho si zvolí, ale určitě si myslím, že paní předsedkyně to dělá dobře, často mám pocit, že ani nepřišla z hnutí ANO," konstatoval premiér.

Vildumetzová se stala předsedkyní krajů po volbách před dvěma lety. V čele asociace nahradila Michala Haška, který tehdy neuhájil pozici v Jihomoravském kraji. Hejtmani před měsícem po jednání s vládou prostřednictvím zlínského hejtmana Jiřího Čunka vyjádřili přání, aby Vildumetzová ve vedení asociace pokračovala. Asociaci od té doby doplnil pražský primátor Zdeněk Hřib.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, Asociace krajů, Jana Mračková Vildumetzová, Andrej Babiš, Hluboká nad Vltavou, ANO 2011, Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Zámek Hluboká, Zdeněk Hřib, Karlovarský kraj, Jiří Čunek, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš nechá na krajích, zda si v čele potvrdí Vildumetzovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.