Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Papež si pochutná na Požehnaném Budvaru, od primátora dostal medaili

Advent je dobou sbližování a návštěv rodiny. Svatého otce navštívili ve Vatikánu budějčtí zástupci rodiny křesťanské. A nepřijeli s prázdnou.

Papež František Budějčáky přijal už podruhé. Kromě zástupců církve a ředitele Budvaru se za ním vypravili i představitelé města a významných spolků a institucí.

„Svatý Mikuláš, který sám obdarovával, je tradičně vyobrazován se třemi jablky. Ta symbolizují právě tři dary: pivo z požehnané várky Budvaru, perníky pro potřebné od výrobce REJ v Plané nad Lužnicí a splněné přání setkání s papežem, které českobudějovický biskup umožnil paní Marii Jarošové. Perníky z Plané nad Lužnicí věnovali starosta města Jiří Šimánek spolu s biskupem Kročilem Úřadu apoštolské charity, který je distribuuje sociálně slabým rodinám v Římě," popisuje mluvčí budějckého biskupství Miroslav Bína.

Hlava křesťanské církve si letos bude moci vyzkoušet, jak se svátky a Nový rok slaví v Budějcích. Šéf Budvaru Petr Dvořák totiž Františkovi přivezl 123 litrových lahví Požehnaného piva. Tyto tupláky v září osobně požehnal budějcký biskup Vlastimil Kročil a ručně je balili dobrovolníci z řad zaměstnanců Budvaru.

Na Jihočeskou metropoli papež nezapomene i díky pamětní medaili, kterou převzal z rukou budějckého primátora Jiřího Svobody. „Ta byla vyrobena k oslavám stého výročí založení Československa. Na jedné straně je vyobrazená radnice a Samsonova kašna, na druhé podobizna Tomáše Garrigua Masaryka. Autorem medaile je známý sochař Michal Vitanovský,“ říká Lucie Bargová z magistrátu města.

Autoři | Foto Miroslav Štrunc

Štítky Budějce, Budvar, Požehnané pivo, Vatikán, papež, církev, návštěva, Budějovický Budvar, rodina, Papež František, Planá nad Lužnicí, Marie Jarošová, Jiří Šimánek, Petr Dvořák, Řím, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papež si pochutná na Požehnaném Budvaru, od primátora dostal medaili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.