Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějce zdraží teplo, pořád ale bude o stovku levnější než v Táboře

Velká jihočeská města od ledna zvedají ceny za teplo. Nejlépe jsou na tom Budějce, nejhůře Tábor. Ceny za ostatní služby většinou zůstávají všude stejné jako letos.

V Budějcích zaplatíme od ledna za teplo 617 korun za gigajoule, což je téměř o čtyři procenta více než doteď. „Důvodem zdražení je výrazný růst cen povolenek na emise skleníkových plynů, jejichž cena za poslední rok vzrostla téměř čtyřnásobně," uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. Ceny tepla by měl v budoucnu stabilizovat horkovod, jehož výstavbu nedávno podepsala radnice spolu se zástupci temelínské jaderné elektrárny.

Ceny za teplo se zvýší také například v Písku. Od ledna budou Písečáci platit o šest procent více, což představuje 644 korun za gigajoule. „Zdražilo palivo a ostatní vstupy. Jen za povolenky zaplatí teplárna v příštím roce o 12,8 milionu korun více," uvedl městský zastupitel a předseda představenstva Teplárny Písek Karel Vodička.

Teplo zdraží také v Jindřichově Hradci, kde bude od ledna stát 623 Kč za gigajoule. Město cenu zvyšuje po několika letech.

Asi největší pálku na jihu Čech zaplatí za teplo Táboráci, kde bude stát 713 Kč za gigajoule.

Většinou se nebude měnit například cena za svoz odpadu. Některá města si navíc pro své obyvatele přichystala v této oblasti různé výhody. Například v Budějcích nově nemusí za odpad platit děti do jednoho roku věku, v Krumlově dokonce děti do tří let.

Ve Strakonicích dokonce chtějí zavést svoz odpadů zcela zdarma. „Svoz odpadu by měl být v nulové sazbě, tedy pokud by nové zastupitelstvo odsouhlasilo tuto změnu," říká mluvčí strakonické radnice Markéta Bučková. Vše podle ní záleží na výsledku opakovaných voleb, které by se měly ve městě konat v březnu.

Štítky Jižní Čechy, teplo, odpad, komunální služby, ceny, České Budějovice, Tábor, Karel Vodička, Teplárna Písek, Písek, Česko, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce zdraží teplo, pořád ale bude o stovku levnější než v Táboře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.