Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Betlémské světlo se přesouvá na Piarisťák. Katedrála sv. Mikuláše se připraví na mši

Minulý týden na jih Čech dorazilo betlémské světlo, které si lidé až do Štědrého dne mohli vyzvednout v katedrálním kostele sv. Mikuláše. Dnes se plamínek přesunul do kostela Obětování Panny Marie na Piaristické náměstí.

V minulých letech lucerny s betlémským světlem putovaly z Rakouska do Brna. Letos se však slavnostní bohoslužba, kde jej skauti z celé Evropy dostali, konala v Linci a Budějce tak měly symbolické plamínky na dosah ruky. „V Linci tato tradice v roce 1986 vznikla, což je možná důvod, proč se do tohoto města akce vrátila," řekla mluvčí české skautské organizace Junák Barbora Trojak. 

Až do Štědrého dne si mohli lidé světlo vyzvednout v kostele sv. Mikuláše. Dnes se přesouvá na Piaristické náměstí a do kostela sv. Rodiny u Karla IV., aby se katedrála mohla připravit na večerní slavnostní bohoslužbu.

Bohoslužby v Budějcích

V katedrále sv. Mikuláše začíná bohoslužba tradičně o půlnoci. Ve stejný čas bude probíhat i v kostele sv. Prokopa a Jana. O hodinu dříve můžete zajít do kostela sv. Jana Nepomuckého.

V deset hodin začínají bohoslužby v kostelech Obětování Panny Marie, Panny Marie Královny, sv. Václava, a také ve Čtyřech Dvorech v kostele sv. Vojtěcha. Od šesti hodin můžete přijít do kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Čekání na Ježíška můžete zkrátit dětem na některé z dětských mších. Začínají ve čtyři hodiny v kostele P. Marie Růžencové a v kostele sv. Vojtěcha. Podrobnější info o všech bohoslužbách najdete na webu.

Foto Ondřej Neff

Štítky Betlémské světlo, kostel, bohoslužba, Štědrý den, Česko, Linec, České Budějovice, Evropa, Junák - český skaut, z. s., Rakousko, Karel IV. Lucemburský

Betlémské světlo se přesouvá na Piarisťák. Katedrála sv. Mikuláše se připraví na mši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.