Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Štědrý den Češi přestávají SMSkovat, letos víc frčela data a volání přes internet

Vánoční pohledy poštou už neposílá skoro nikdo. Podle statistik českých mobilních operátorů u nás pomalu přestávají frčet i SMSky, méně využíváme i klasické volání.

Na štědrý den operátoří spojili pouze 41,2 milionů hovorů, lidé poslali jenom 54,5 milionů SMSek. O to více ale používali na mobilech data, v této "disciplíně" v Česku letos padaly rekordy. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační apky.

„SMS provoz opět poklesl. Zákazníci používali zejména jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou hovory přes internet, komunikace přes sociální sítě a další formy internetových komunikačních služeb," shrnuje mluvčí Vodafonu Marek Steiger. Datový provoz stoupl u Vodafonu meziročně o více než 66 procent.

Lidé nejvíce používali mobily dopoledne, k večeru je odkládali

Lidé si o Štědrém dnu i méně volají klasickým způsobem. O2 24. prosince spojilo 13,2 milionu hovorů a přeneslo zhruba 18 milionů SMSek. „Nejvytíženější hodina byla mezi desátou a jedenáctou dopoledne, kdy síť O2 spojila 1,5 milionu hovorů a zpracovala téměř 1,8 milionu odeslaných SMS," říká O2 mluvčí Lucie Jungmannová.

V síti O2 se v porovnání s loňskými Vánoci zvýšil objem přenesených dat o 77 procent, u T-mobilu pak o 109 procent. Večeři a Štědrý večer si lidé chtěli užít v klidu, mezi pátou a šestou odpolední totiž smršť přání skončila a provoz operátorů razantně poklesl.

O Štědrém dnu Češi tradičně používají své mobily daleko více než po zbytek roku. „Během Štědrého dne výrazně stoupl počet poslaných SMS a MMS oproti běžnému všednímu dnu, v případně SMS je to nárůst o 226 procent, u MMS o 468 procent," potvrdila Martina Kemrová z T-Mobilu.

Svátky trávily v Česku také tisíce cizinců. Podle statistik Vodafonu bylo letos v Česku nejvíc zahraničních turistů z Nizozemska, Německa, Ukrajiny, Švédska, Francie a USA. Nejvíc hovorů do zahraničí směřovalo na Štědrý den do Německa, na Ukrajinu, na Slovensko a do Řecka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volání, data, operátoři, Internet, Štědrý den, SMS, Vodafone, Česko, O2 Czech Republic, T-Mobile, Německo, Ukrajina, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Štědrý den Češi přestávají SMSkovat, letos víc frčela data a volání přes internet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.