Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Silvestra bude nad nulou, ochlazení jako před 40 lety nepřijde

Letos na Silvestra a v prvních dnech nového roku bude oblačno, místy zaprší, sněžení se zřejmě objeví jen na horách. Teploty přes den budou nad nulou. Extrémní ochlazení jako před 40 lety, kdy v noci ze Silvestra na Nový rok spadly teploty na některých místech o více než 30 stupňů Celsia, letos Česku rozhodně nehrozí. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Do konce roku bude počasí nad západní polovinou Evropy ovlivňovat mohutná tlaková výše, kam bude přinášet teplé počasí. Střední Evropa, a tedy i naše území, se bude nacházet na jejím severovýchodním okraji," uvedli meteorologové. Nad Českem bude velká oblačnost, nejdeštivějším dnem do konce roku by měla být neděle.

Sněžit bude většinou jen na horách na severu a severovýchodě. Naopak na Šumavě a v Krušných horách bude kvůli teplejšímu vzduchu většinou pršet, sníh lze čekat jen v polohách nad 1000 metrů nad mořem. Teploty budou vysoké, v noci budou většinou lehce nad nulou a přes den kolem pěti stupňů Celsia.

Ochladí se až v polovině příštího týdne, pravděpodobně od středy. Oblačnosti i srážek bude méně, začnou převažovat sněhové přeháňky, postupně ve všech polohách. Teploty se budou snižovat, ve čtvrtek a v pátek by minimální měly být kolem minus pěti stupňů Celsia. Také nejvyšší denní teploty se budou držet pod nulou.

„Tento rok se na Silvestra žádného extrému obávat nemusíte," podotkli meteorologové. Připomněli tak Silvestr 1978, kdy se před koncem roku teploty šplhaly přes deset stupňů, ráno na Nový rok se ale na některých místech propadly až k minus 20 stupňům.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky silvestr, počasí, Český hydrometeorologický ústav, předpověď, nový rok, stupeň Celsia, Česko, Evropa, střední Evropa, Šumava, Krušné hory

Na Silvestra bude nad nulou, ochlazení jako před 40 lety nepřijde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.