Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Rafael – ne Santi, ale Schuster

Jan Rafael Schuster - už to jméno má exotický a umělecký nádech. Nepodařilo se mi zjistit, zda rodiče dali malému Janovi jméno po kmotrovi, nebo zda měli rádi archanděla Rafaela, popřípadě zda obdivovali práci italského malíře a architekta Rafaela Santi. Možná, že důvod byl ještě úplně jiný. V každém případě se jméno k pozdějšímu výtvarníkovi mimořádně hodí.

Jan Rafael Schuster byl zvláště důležitý malíř pro náš malý region, pro České Budějovice a blízké okolí. Nenarodil se zde, ale od svých čtyř let měl v Budějovicích svůj domov. Zemřel v roce 1981 v požehnaném věku, kdy na dortu by měl více než 90 narozeninových svíček.  Za svůj umělecký život namaloval tři tisíce obrazů, náčrtků a studií. To je určitě úctyhodný počet. Pokud budeme předpokládat, že maloval 70 let, tak ročně vytvořil přibližně 40 děl. Že jeho obrazy mají úspěch, je vidět i na tom, že se nedávno dražil jeho menší obraz českobudějovických Masných krámů v jedné pražské aukční síni. Hodnota příhozů se zastavila na částce 6 700 korun.

V nedávné době jsem byl rok zaměstnancem Magistrátu města. Udivovalo mne, kolik zajímavých obrazů Jana Rafaela Schustera visí po radničních kancelářích. Většina z nich znázorňuje půvabná zákoutí našeho města. Zajímalo mne, jak město k obrazům přišlo. Dozvěděl jsem se, že Jan Rafael Schuster své město miloval a věnoval mu více než 140 obrazů. 

České Budějovice ale nebyly jediným městem, které malíř obdaroval. Podobně se zachoval i k Lišovu, kterému věnoval 42 obrazů města a blízkého okolí. Lišovští zastupitelé se J. R. Schusterovi odměnili čestným občanstvím. Ani Budějovice ale nezůstaly pozadu. Po malíři pojmenovali jednu městskou ulici v Rožnově.

V této době (do 18. ledna) můžete na radnici navštívit výstavu, která je věnována právě Janu Rafaelu Schusterovi. Milan Binder, který je jejím hlavním organizátorem, vyhledal místa,odkud umělec svá díla maloval a zdokumentoval přesně tento pohled svým objektivem. Můžete se tedy podívat, jak viděl malíř Budějovice uměleckým okem a jak se České Budějovice změnily. Udělejte si čas, stojí to za to.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, Jan Rafael Schuster, Rafael Santi, České Budějovice, malíř, Rafael

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Rafael – ne Santi, ale Schuster  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.