Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Videomapping, prohlídka technologie nebo svatby pomohly loni Temelínu k návštěvnickému rekordu

Historicky nejvyšší návštěvnost zaznamenalo loni Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Do jeho zázemí v zámečku Vysoký Hrádek dorazilo 46 267 evidovaných návštěvníků. To je o osm tisíc návštěvníků více než v dosud rekordním roce 2014. Mezi zájemci o energetiku dominovali Češi, největší nápor zažívalo infocentrum v září, kdy přivítalo téměř deset tisíc lidí. Dohromady s Dukovany pak obě jaderná infocentra navštívilo přes 82 tisíc lidí.

Tři čtvrtiny tvořili individuální návštěvníci nebo objednané skupiny. Čtvrtinu pak školní exkurze. Zájem lidí byl také o akce, které loni jihočeská elektrárny pro veřejnost připravila. Jen na videomapping u příležitosti stoletého výročí vzniku samostatného Československa, Temelínské čarování v zámeckém parku, den otevřených dveří nebo adventní projížďky noční elektrárnou přišlo loni k Temelínu přes deset tisíc lidí.

Někteří se dokonce podívali i útrob temelínských dominant přímo za provozu. „Chladicí věže mě fascinovaly vždycky. Je to úžasná stavba. Překvapilo mě, jak uklidňujícím dojmem na mě působily. Příjemně zde hučí voda a zajímavý byl pohled do páry. Rozhodně bych se tady dokázal i učit,“ shrnul své pocity Michael Šatylov z Prahy, jeden z účastníků letního Dne otevřených dveří.

Právě Den otevřených dveří zažil loni v Temelíně nový formát. Tradiční areálové projížďky nahradila procházka s návštěvou vybrané technologie. Nový model se podle energetiků osvědčil a i letos bude mít dvě stě padesát návštěvníků možnost podívat se přímo dovnitř některých částí jihočeské jaderné elektrárny. „Loni návštěvníci šli „po stopách“ vody, letos budou následovat palivo. Účastníci se tak podívají například do budovy, ve které se skladuje použité palivo,“ naznačil novinky Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ.

Ze zahraničí do Temelína přijelo 1 663 návštěvníků z 37 zemí. Nejčastěji to byli Rakušané (473), Poláci (301) a Němci (254). Zájem prohlédnout si Temelín měli ale i lidé například z Kanady, Kataru, Nového Zélandu nebo Brazílie.

Temelínské chladicí věže byly „svědkem“ také jubilejní sté svatby. V dubnu si v zámeckém parku řekli ano Filip Lidinský a Iveta Mikolášková z Albrechtic. Loni u jaderné elektrárny do manželství vstoupilo osm párů, od roku 2006 pak celkově 106 snoubeneckých dvojic.

Tisková zpráva | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Dukovany, den otevřených dveří, Československo, ČEZ, Kanada, Brazílie, Nový Zéland

Videomapping, prohlídka technologie nebo svatby pomohly loni Temelínu k návštěvnickému rekordu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.