Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Častý problém zubních ordinací – zahraniční lékaři bez kompletního pracovního povolení

Kromě ordinace ve Zdravotnickém zařízení Máj, by se měli mít lidé na pozoru například i v Suchém Vrbném. Nám se podařilo zjistit, kdo má na starost ordinaci na Máji a také, co s ní bude dál. Vyzpovídali jsme pro vás zubní lékařku Zuzanu Vystrčilovou, která je předsedkyní Revizní komise Oblastní stomatologické komory v Českých Budějovicích.

Zdravotnické zařízení, včetně ordinací a personálu, má pod sebou firma TRASTO Consulting s.r.o. Jednatel firmy se s námi ale odmítl bavit a tak jsme pátrali dál, reálně totiž hrozí, že zubní ordinace ve které už přes rok není lékař, přijde o registraci. Jak ale poznat ordinaci, která splňuje podmínky Zdravotnického odboru Krajského úřadu od té, která je nesplňuje?

„Každé zdravotnické zařízení musí být  označeno tak, aby byl jasný provozovatel, jeho IČO, jméno ošetřujícího lékaře, ordinační doba a telefon. Splnění podmínek provozování praxe kontroluje Krajský úřad. Zaregistrovat se v ordinaci, která má na dveřích pouze telefonní číslo je velmi lehkomyslné. Pacienta by rozhodně mělo zajímat, kdo bude jeho registrující lékař,“ říká zubní lékařka Zuzana Vystrčilová a popisuje častý problém zubních ordinací, bohužel i těch českobudějovických. „Na Máji ale i v Suchém Vrbném jsou ordinace, které provozují právnické osoby. Ty v ordinacích zaměstnávají zubní lékaře. Při jejich současném nedostatku  je velmi obtížné takové zaměstnance najít a udržet a tak tam pracují zahraniční lékaři, kteří k nám přicházejí například z Ukrajiny. Problém je, že často nemají splněné všechny požadavky na povolení pracovat u nás jako lékaři. Především splnění aprobační zkoušky není jednoduché a dochází tak k častým výměnám a tím i nestabilitě v poskytování zubní péče."

Stejně tak, jako ordinace nesmí fungovat pouze v přítomnosti sestry, neexistuje pojem registrační poplatek. „Minimálně v zařízeních, která mají smlouvy s pojišťovnami se za registraci nic neplatí. Registrace zavazuje zdravotnické zařízení, že se o takového pacienta bude starat a poskytovat mu péči v rámci zdravotního pojištění. Doporučila bych všem, kteří si hledají zubního lékaře, aby pečlivě zvážili, komu se svěřují do péče. Rozhodně by je při návštěvě ordinace měl vždy vyšetřit lékař a jedině on by měl rozhodovat o případných odborných vyšetřeních jako je rtg a stanovit postup dalšího ošetření." dodává Vystrčilová.

V případě, že si pacient chce ověřit zubního lékaře, vyhledat si ho může v registru České stomatologické komory. 

Foto pixabay.com

Štítky zubař, České Budějovice, Krajský úřad, lékař, zubní lékař, zdravotnické zařízení, Suché Vrbné, Česká stomatologická komora, Ukrajina

Častý problém zubních ordinací – zahraniční lékaři bez kompletního pracovního povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.