Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve věku 85 let zemřel oblíbený herec Luděk Munzar

Legenda českého filmu a divadla zemřela ve svém domě v pražských Modřanech. O úmrtí slavného herce informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Luděk Munzar vytvořil za tři dekády působení v Národním divadle mnoho významných rolí. Často hrál v televizi i ve filmu, často po boku své manželky Jany Hlaváčové. Kromě toho se výrazně uplatnil v rozhlase a dabingu.

Munzar, který se narodil v Nové Včelnici na Jindřichohradecku, vystudoval herectví na pražské DAMU, byl dlouholetým členem Národního divadla v Praze. Na začátku své kariéry se objevil například ve filmech Dědeček automobil od Alfréda Radoka nebo v dramatech Kočár do Vídně a Dnes naposled.

Svůj celý život ale nevěnoval jen herectví. Byl také průvodcem po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek v televizních dokumentech. Jeho velkou vášní bylo létání a dokonce se chtěl stát i pilotem. Krátký čas podnikal v automobilových službách. Třebaže jako podnikatel neuspěl, do divadla se, k velké škodě diváků, jako herec již nevrátil.

V roce 2011 získal cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Jeho posledními celovečerními filmy byly Hřebejkova komedie Svatá čtveřice z roku 2011, rok předtím natočil se stejným režisérem drama Nevinnost. Diváci ho mohou znát také z televizního seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. Úspěšně se věnoval se také dabingu. Svůj hlas propůjčil zejména americkému herci Paulovi Newmanovi.

Ke konci kariéry ho zaměstnala řada seriálů, například Náměstíčko, Příkopy, Hraběnky nebo Místo v životě. Herec zemřel po dlouhé nemoci.

Foto odborpratel.cz

Štítky herec, Luděk Munzar, Národní divadlo v Praze, film, Tomáš Staněk, Jana Hlaváčová, divadlo, Modřany, Alfréd Radok, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, česká kinematografie, Paul Newman

Ve věku 85 let zemřel oblíbený herec Luděk Munzar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.