Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Benešovu vilu v Sezimově Ústí si loni prohlédlo víc lidí

Vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku si loni prohlédlo rekordních 13 075 návštěvníků. Je to téměř o 10 tisíc lidí více než v předchozích letech. Za výrazným růstem návštěvnosti je rozšíření počtu dnů, kdy byl objekt otevřený pro veřejnost. Zatímco v jiných letech mohli vilu návštěvníci vidět jen pár víkendů v roce, loni byla v provozu pro turisty od dubna do konce října vždy v pátek, sobotu a neděli.

Prohlídky loni byly ve 100 dnech. „Velký zájem jsme zaznamenali především kolem 28. října, což bylo způsobeno dvěma faktory - 100. výročím vzniku republiky a ukončením sezony provozu vily," uvedla za správce Benešovy vily Zdeňka Kulhavá.

Lidé si mohou prohlédnout větší část interiéru vily. Jde o reprezentační a obytné místnosti, což jsou malá pracovna, jídelna, obytná hala, mezipatro, velká pracovna a její předsálí. Dále uvidí i ložnici, ve které v roce 1948 druhý československý prezident zemřel.

Vila Hany a Edvarda Benešových byla postavena v letech 1930 až 1931 podle projektu architekta Petra Kropáčka. Dům s pozemky odkázala Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Od roku 2000 je dům kulturní památkou. Vilu spravuje Úřad vlády, který ji v roce 2009 nechala zrekonstruovat.

Benešova vila se nachází u soutoku Lužnice a Kozského potoka. Kromě ní stojí v její blízkosti i další zajímavé objekty. Jde o vily prvorepublikových osobností malíře a diplomata Ludvíka Strimpla a politika Zdeňka Fierlingera.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky Benešova vila, Sezimovo Ústí, památka, vila, Edvard Beneš, okres Tábor, Zdeněk Fierlinger, Hana Benešová, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benešovu vilu v Sezimově Ústí si loni prohlédlo víc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.