Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihočeském kraji chybí 125 policistů do plánovaného stavu

Jihočeské policii chybí 125 zaměstnanců, aby dosáhla plánovaného stavu. Momentálně u ní slouží 2238 policistů. Loni jich nastoupilo 86, ale 66 policistů současně odešlo. ČTK to řekl ředitel jihočeské policie Luděk Procházka. Podle něj je podobná situace téměř ve všech krajích republiky.

Procházka uvedl, že uchazečů o místo u policie je dostatek, ale v přijímacím řízení jich hodně vypadne. Základními předpoklady pro získání práce jsou fyzické a psychologické testy a zdravotní prohlídka. Podle Procházky většina z neúspěšných žadatelů selže na psychologických testech. "Fyzická příprava se dá natrénovat, zdravotní prohlídku absolvují téměř všichni. Ale na psychologickém vyšetření bývá největší propad," uvedl jihočeský policejní ředitel.

Podle něj je podstav mezi policisty ale dlouhodobým jevem. Loni jich v kraji do ideálního počtu chybělo přes 70. Letos ten rozdíl ještě vzrostl, jelikož jihočeská policie získala od ministerstva vnitra nové tabulkové pozice. "Je rozdíl mezi jednotlivými okresy. Hůře sháníme lidi do příhraničních oblastí Prachaticka a Českokrumlovska. V těchto místech vznikly nové podniky, které nabízí vyšší nástupní plat než policie," uvedl Procházka a dodal, že policisté lákají nové zájemce na náborový příspěvek. Činí 75.000 korun a zaměstnanci ho dostanou po ukončení zkušební lhůty.

 

 

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, personální, Jihočeský, Jihočeský kraj, Luděk Procházka, Ministerstvo vnitra České republiky, okres Prachatice, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji chybí 125 policistů do plánovaného stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.