Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce snížit počet dopravních nehod, policisté mají nové laserové rychloměry

Nové rychloměry, které dnes policistům předalo vedení Krajského úřadu, budou měřit nejen rychlost, ale zaznamenají i nejrůznější přestupky. Policisté doufají ve zlepšení dopravní situace na jihočeských silnicích.

„Oblast dopravy a bezpečnosti na jihočeských silnicích skutečně po loňských výsledcích není vůbec dobrá. V loňském roce došlo k nárůstu dopravních nehod, především se smrtelných zraněním. Já apeluji na občany v Jihočeském kraji, že za nehody, které mají tragické následky, mohou naši řidiči a to se týká i oblasti alkoholu a návykových látek,“ uvedl policejní prezident Jihočeského kraje Luděk Procházka.

Na jihočeských silnicích je zhruba 90 místa, která jsou riziková. Jde jak o železniční přejezdy, křižovatky, zatáčky a celkové místa, která jsou pro řidiče problémem. „My jsme si vědomi toho, že každý život, který zbytečně vyhasne na jihočeských silnicích je jeden konkrétní člověk, který se nevrátí domů,“ řekla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Problémem častých nehod mohou být například i nezkušení řidiči, kteří auto řídí krátkou dobu a neví, co auto v jejich rukách dokáže. „Jezdím hodně, hodně se pohybuji po silnicích a musím říct, že někdy se člověk nestačí divit co ti lidé na silnicích dělají, takže je to opravdu otázka i třeba autoškol a toho, jakou přípravou ti lidé v autoškolách procházejí. Znovu říkám, to byly tak tragické nehody, které v jižních Čechách byly, že má člověk husí kůži ještě když si na ně vzpomene,“ dodává Stráská.

Svou roli hraje i stav silnic. „Ať se nikdo nediví, že tady máme nejvíc tragických nehod. V rámci silnic se tady neudělalo vůbec nic a hustota dopravního provozu se abnormálně navýšila minimálně o 400 procent. Já doufám, že přínosem bude dostavení dálnice D3,“ uvedl uvolněný člen Rady Jihočeského kraje Antonín Krák.

S novými laserovými rychloměry budou moci policisté pracovat ve dne i v noci. „Spolehlivě dokumentují přestupek řidiče na 150 metrů a díky tomu, že to je videokamera tak to nejen měří rychlost, tiskne fotografie s místem, časem a překročenou rychlostí, ale dokáže zachytit i nepřipoutání, telefonování za jízdy, nebezpečné předjíždění, přejetí plné čáry a tak dále. Samo to zaostřuje na SPZ vozidla. Dva naši policisté z dopravní policie prošli školením minulý týden v pátek. Teď budou školit ostatní kolegy z dopravní služby na okrese České Budějovice a takzvané krajské dopravní družstvo,“ popsal tiskový mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Policisté budou rychloměry využívat na místech, kde nejčastěji dochází k vážným dopravním nehodám nebo tam, kde to řidiče svádí k rychlé jízdě. Jedná se například o trasy: České Budějovice – Písek, České Budějovice – Jindřichův Hradec nebo České Budějovice – Dolní Dvořiště. 

Foto Jan Pešek

Štítky policie, Jihočeský kraj, Krajský úřad, České Budějovice, nehody, úmrtí, silnice, Ivana Stráská, Luděk Procházka, Antonín Krák

Kraj chce snížit počet dopravních nehod, policisté mají nové laserové rychloměry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.