Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé už se večer do zámecké zahrady na Hluboké nedostanou, město je proti a vznikla i petice

Procházky při měsíčku, letní romance a výhledy na noční Hlubokou a Budějce. To už je minulostí. Zámecká zahrada je pro návštěvníky po setmění uzavřena. Podle památkářů jde pouze o obnovený režim, který v okolí zámku už v devatenáctém století fungoval.

„Je to bezprostřední zázemí zámku a my ho musíme chránit před nočním vandalismem. Lidi absolutně nerespektují cesty. Ničí unikátní dřeviny a záhony. Létají tam v noci s dronama, hrají tam fotbal, zapalují ohně, koupají se v kašnách. Včera kupříkladu tam parta kluků do kašny, do které jsme loni investovali 292 tisíc korun, skákala salta. Těch důvodů je strašně moc,“ řekl kastelán Martin Slaba.

Se zákazem vstupu nesouhlasí ani vedení města Hluboké a nelíbí se to ani místním. Vznikla už i petice, která bude předána ministrovi. „My jsme to probírali minulý týden na zastupitelstvu a zastupitelstvo vyjádřilo s tím rozhodnutím zásadní nesouhlas, protože i pamětníci v zastupitelstvu nepamatují, že by se zahrada zavírala a požádali jsme hejtmanku Jihočeského kraje, aby se zasadila o zrušení toho rozhodnutí, protože to je rozhodnutí, které jde nejen proti zájmům občanů Hluboké, kteří tam rádi chodí na procházky, ale je to rozhodnutí které jde proti turistickému ruchu,“ upřesnil starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Pro návštěvníky je ve dne i v noci stále volně přístupných 60 hektarů parku plus horní zahrada před průčelím, a to od ledna do prosince. Zavřená zahrada v okolí zámku není hlubockou výjimkou. Například v Českém Krumlově, Třeboni nebo ve Zlaté Koruně jsou zahrady uzavřeny celou zimu.

Vandalové se podle kastelána nezastaví před ničím. „Od té doby, co je na zámku noční osvětlení, tak se stalo zvykem místní omladiny chodit popíjet alkoholické nápoje do parku a nechávat tam po sobě nepořádek. Skoro neřešitelný problém je Barokní vyhlídka, je to nejvyhledávanější místo mládeže, která tam nejen popíjí, ale vyhlášenou atrakcí je házení těžkého odpadkového koše dolů ze stráně,“ dodal Slaba.

Argument, že za uzavřením zahrady stojí vandalismus starosta popírá stejně tak, že uzavření je běžnou věcí na jiných místech Jihočeského kraje. „Argument památkářů, že i jiné zahrady se zavírají není prostě relevantní. Argument, že tam je vandalismus je falešný. My jsme si ověřili u policie, že během posledních čtyř let nebyl hlášen žádný vandalský případ ze zámku. Zásadně s tímto rozhodnutím nesouhlasíme,“ uvedl Jirsa.

Kastelán Martin Slaba už teď uvažuje nad tím, že zahradu s romantickou vyhlídkou párkrát do roka nočním návštěvníkům zpřístupní. 

Foto Facebook Hluboká nad Vltavou

Štítky zámek, Hluboká nad Vltavou, zahrada, zákaz vstupu, vandal, České Budějovice, purkrabí, Tomáš Jirsa, Jihočeský kraj

Lidé už se večer do zámecké zahrady na Hluboké nedostanou, město je proti a vznikla i petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.