Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Bruslařská sezona je zatím druhou nejlepší za posledních deset let

Bruslařská sezóna bude na Lipensku druhou nejlepší za posledních deset let. Stála zhruba 400 tisíc korun. Na hladině Lipna se letos bruslilo zhruba měsíc a byl zde také stanovený nový bruslařský rekord.

Teplé počasí momentálně nedovoluje dále udržovat jak Ledovou magistrálu, která spojuje obce Lipno nad Vltavou a Frymburk, ani ostatní lipenské dráhy pro bruslení. „Jednalo se výjimečnou sezónu. Byla téměř dvakrát delší než ta minulá. Obešla se téměř bez úrazů. Vadou ale bylo, že se nepodařilo propojit Ledovou magistrálu až do Přední Výtoně a Lipna nad Vltavou,“ shrnul Antonín Labaj, který se stará o Ledovou magistrálu ve Frymburku.

Podle něj bylo velkým plusem sezóny, že zodpovědnější jsou samotní bruslaři. „Sledují předpověď, hledají si informace. Když přišla obleva, nechali si poradit a nešli na led za každou cenu. Tam vidím oproti minulým létům velký posun,“ doplnil Labaj. Údržba bruslařských tratí vyšla zhruba na 400 tisíc korun. Největší sumu platil Úřad městyse Frymburk a Obecní úřad Lipno nad Vltavou. Na provoz přispěli i místní podnikatelé.

Bruslit bude pravděpodobně možné do konce týdne v Horní Plané, podle zdejšího starosty je ale nutné sledovat aktuality. „Třeba bude v březnu ještě výrazněji mrznout, ale teď již bruslení příliš nedoporučujeme ani v Horní Plané,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Na hladině Lipna se letos bruslilo zhruba měsíc. Podle těch, kteří se o bruslařské dráhy starají, se jednalo o druhou nejlepší bruslařskou sezonu za posledních 10 let.

Například ve Frymburku, Horní Plané i Lipně nad Vltavou se bruslilo přesně 30 dní, více už to bylo jen v sezóně 2015/2016. Tehdy se zde bruslilo rekordních 39 dní. Pro srovnání loni to bylo pouze 16 dní. „Zajímavostí je také to, že loni v tuto dobu sezóna teprve začínala. Bruslit se začalo téměř v březnu,“ uvedl Labaj. Během sezony došlo na Lipensku v souvislosti s bruslením pouze k jednotlivým, dílčím úrazům, žádný z nich nebyl vážný, jednalo se pouze o oděrky či rozbité nosy.

Foto Pavel Pechoušek

Štítky Lipno, zima, bruslaři, Lipno nad Vltavou, Frymburk, Vodní nádrž Lipno, bruslení, Horní Planá, Přední Výtoň, Jiří Hůlka

Bruslařská sezona je zatím druhou nejlepší za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.