Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci trénovali pohyb v horském terénu i záchranu osob z laviny

Jak zachránit člověka zasypaného lavinou, předvídat lavinové nebezpečí, nebo jak se bezpečně pohybovat na horách. To všechno se učili strakoničtí vojáci na výcviku v Krkonoších.

Kurz speciální tělesné přípravy si kladl také za cíl, připravit budoucí instruktory. „Chtěli jsme vytipovat vojáky, kteří mají předpoklady k tomu, aby se stali instruktory a mohli vést výcvik v přesunech na sněhu a ledu. Zároveň jsme chtěli vybrat lidi do týmu, který by reprezentoval náš útvar na armádním mistrovství v zimním přírodním víceboji Winter Survival,“ vysvětlil velitel kurzu kapitán Jiří Konečný.

Program výcviku byl skutečně nabitý. Vojáci se zdokonalovali nejen v lyžařských a sjezdových technikách a přesunech na skialpinistických lyžích a sněžnicích, ale osvojovali si hlavně zásady bezpečného pohybu v horském terénu. Znamená to plánovat přesuny, předvídat lavinové nebezpečí a znát základy meteorologie. Vojáci například zkoušeli různé metody, pomocí kterých se určuje stabilita sněhové pokrývky na svahu.

Smrt čeká pod lavinou 18 minut

Účastníci kurzu také nacvičovali, jak postupovat při záchraně člověka z laviny. Používali při tom lavinový vyhledávač, lavinovou sondu a lopatu. Mezi skialpinisty se pro odlehčení těmto pomůckám přezdívá svatá trojice.

„Je to stres. Kolem tebe jen sníh a ty si uvědomuješ, jak ti utíká čas. S každou další minutou se snižuje pravděpodobnost, že zasypaný člověk přežije,“ popsal kapitán Konečný pocity těch, kteří se snaží zachránit lidi z laviny. Připomněl tím neúprosnou statistiku, že mezi 18 a 35 minutami po zasypání lavinou dochází na křivce přežití k takzvanému zlomu smrti. Během této doby zasypaní bez vzduchové kapsy umírají v důsledku udušení. Šance na přežití je 30 procent. Po 35 minutách přežívají jen zasypaní se vzduchovou kapsou.

Přenocovali ve sněhovém záhrabu

Vojáci si na vlastní kůži vyzkoušeli i to, jak se cítí člověk pod lavinou. Procvičovali dále první pomoc a transport raněného. Nocovali ve vlastnoručně vybudovaném sněhovém záhrabu. Nacvičovali i přesun družstva na ledovci, včetně vytváření jistících stanovišť.

Výcvik v neposlední řadě prověřil fyzickou a psychickou odolnost vojáků. „Na instruktory přesunů na sněhu a ledu jsou kladeny vysoké nároky. Kromě širokých teoretických znalostí a praktických dovedností musí být schopni vést výcvik v souladu se stanovenými metodickými a didaktickými zásadami. Přesto si myslím, že máme několik nadějných adeptů pro získání instruktorského oprávnění,“ zhodnotil zástupce velitele kurzu rotmistr Radek Kulhánek.

Autoři | Foto Radek Kulhánek

Štítky Strakonice, vojáci, lavina, výcvik, Krkonoše, Jiří Konečný

Strakoničtí vojáci trénovali pohyb v horském terénu i záchranu osob  z laviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.