Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Krása starých sloganů a reklam

Mám rád staré, prvorepublikové reklamy. Krátké vtipné slogany prosvítaly za mého mládí z domovních fasád v českobudějovických ulicích. Nejvtipnější mi vždycky připadaly reklamy na mýdlo.

Přeborníkem v tomto směru byl, dle mého názoru, výrobce drogerie František Otta z Rakovníka. Ottovo mýdlo znal ve své době určitě každý. Na připomenutí zde mám čtyři slogany, které jsme mohli tehdy potkat v téměř každém městě:

„Ať jsi černý jako bota, umyje tě mýdlo Otta“ nebo „Máš-li s prádlem trampoty, kup si Omýr od Otty“ nebo „Otta pění, mydlí, neubývá“, popřípadě: „Na vlasy hřeben, do pusy jídlo, na ruce však – jen Ottovo mýdlo“.

Nejsou to kouzelné slogany? Ty si musel zapamatovat každý. Milan Binder našel ve svém archívu obrázky, na kterých jsou tři velkoplošné reklamy z našeho města z dob minulých. První fotografie ukazuje výrobu reklamy přímo u malého parkoviště před Gymnáziem Jírovcova. Všimněte si, za jakých podmínek tehdy malíři museli pracovat. Na dalším obrázku již vidíme, jak se velkoplošný poutač povedl. Následuje reklama na tzv. Policejním domě u Jihočeského muzea. Nebyla to hezká stavba a zakrývala tehdy novou budovu muzea na dnešním Senovážném náměstí. Policejní kasárna sloužila městským strážníkům a byla zbourána až v roce 1965. Ještě nyní se ale najdou pamětníci, kteří vzpomínají, jak se na tuto reklamu dívali z oken základní školy. Té školy, kde v současnosti sídlí Biskupské gymnázium. Poslední reklama byla umístěna na tehdy moderním obchodním domě Brouk a Babka a připomínala, že letní zboží je již v prodeji.

Je hezké si staré časy připomenout, a proto jsem rád, že se občas v našem městě objeví i novodobé napodobeniny starých, původních reklam. Do fotogalerie jsme zařadili dvě, které se nacházejí v České ulici a investoři chtěli navodit kolemjdoucím atmosféru první republiky. Ateliér Vlastimila Hocha jim toto přání bezúplatně splnil.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, reklama, slogan, České Budějovice, mýdlo, František Otta, Rakovník, První republika

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Krása starých sloganů a reklam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.