Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Rudolfově je externí defibrilátor

Veřejně dostupný automatický externí defibrilátor je umístěný na budově Hasičské zbrojnice Rudolfov na speciálním stojanu, v úložné skříni, kterou lze otevřít číselným kódem.

Číselný kód pro otevření úložné skříně zná dispečer Zdravotnického operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a sdělí ho tísňově volajícímu na telefonním čísle 155. Zdravotnické operační středisko může zároveň tísňově volajícího zachránce telefonicky navádět k práci s defibrilátorem, navíc přístroj sám svými hlasovými pokyny radí zachránci, jak postupovat.

„V případě, že by došlo k násilné manipulaci se skříní, začne skříň vydávat hlasitý zvuk. Také vždy, když bude AED vyjmut ze skříně, obdrží vybrané osoby informativní sms na mobilní telefon,“ uvedl lékař a rudolfovský zastupitel Jaroslav Valevský.

Jedinou účinnou léčbou v případě zástavy krevního oběhu na podkladě takzvaně fibrilace srdečních komor je co nejčasnější provedení defibrilačního elektrického výboje, přičemž šance na přežití bez výboje klesá s každou minutou až o 10 procent. Včasná defibrilace je tak zařazena po přivolání první pomoci a zahájení kardiopulmonální resuscitace jako třetí článek řetězce přežití. Tento přístroj již mnohokrát zachránil lidský život.

Foto Jaroslav Valevský

Štítky záchrana, České Budějovice, defibrilátor, Rudolfov, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Na Rudolfově je externí defibrilátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.