Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce Slavie je znovu na stole. Město řeší projekt a financování

V loňském roce se jen málo témat řešilo tolik jako osud budějckého Kulturního domu Slavie. Z původního plánu radnice přenechat dům novému nájemci, který ho opraví, sešlo. Nové vedení nyní znovu připravuje plány na rekonstrukci. Podle odhadů by se mělo začít v roce 2020 až 2021.

„Komise pro architekturu se bude seznamovat se stavem Slavie a předchozími variantami na opravu,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma. Podle něj je připravený návrh, jak by měla být Slavie po rekonstrukci prostorově řešená.

Opravená budova by měla mít dva hlavní velké sály. Jeden z nich bude sloužit jako kulturní scéna. „Chceme, aby tam mohla být divadelní představení, hudební koncerty. Prostě sál, který dokáže pojmout čtyři až pět stovek lidí, kterým bude moct nabídnout i zázemí,“ vysvětluje Thoma. Druhý sál bude téměř stejně velký jako ten první, vytvoří se z bývalé tělocvičny. „Sál bude mít, kvůli prostoru kde bude, určitá omezení, a tak bude mít jiné využití,“ dodává náměstek.

Jak se změnily plány na rekonstrukci od roku 2014? Čtěte také: Obří rekonstrukce Slavie může stát skoro půl miliardy 

V nové Slavii by podle plánů neměl chybět také prostor pro klubovou scénu nebo sdílené kanceláře. Město chce totiž do Slavie přivést každodenní život. I k tomu by mohly nově vybudované prostory pomoct. Rekonstrukce by podle radnice měla zahrnovat také přilehlý park, nábřeží nebo venkovní podium a dostavbu jedné části budovy.

Aktuální vizualizace domu je vytvořená ze všech materiálů od roku 2007, kdy se začalo poprvé o možné opravě mluvit. Loňský plán koncese nové vedení radnice zrušilo. Rekonstrukce a provoz Slavie by měl být tedy v režii města. Přitom i kvůli plánovanému koncesnímu řízení skončil například oblíbený Klub Slavie. „Rozhodli jsme se na základě nejasností kolem rekonstrukce. Je pro nás naprosto nereálné pokračovat dál. Nikdo neví, co bude a já bych musel už teď dělat program na podzim, ale to už bude třeba dům v rekonstrukci pod jiným majitelem a my bychom platili storno poplatky za zrušení kapel,“ řekl před více než rokem majitel klubu Otta Kovařík.

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Kam by měl podle budějckých zastupitelů směřovat osud Slavie?

Nyní se ale pracuje na tom, aby byl na konci tohoto roku hotový projekt a dům se mohl v roce 2020 až 2021 začít opravovat. „Vše ještě musí projít radou, schvalovacími procesy, částka na rekonstrukci se musí odrazit v rozpočtu,“ vysvětluje časovou osu Thoma. Otázku financování aktuálně řeší náměstek Petr Holický. Ještě ale není jasné, zda bude rekonstrukce placená z běžných investičních výdajů nebo například pomocí úvěru. Shoda ale panuje v tom, že by vše mělo být v režii města.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Slavie, kultura, rekonstrukce, radnice, dům, Juraj Thoma

Rekonstrukce Slavie je znovu na stole. Město řeší projekt a financování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.