Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Česko udeří orkán Eberhard. V platnosti je výstraha před silným větrem a stoupajícími řekami

Meteorologové zvýšili výstrahu před velmi silným větrem. V platnosti je od dnešního odpoledne do zítřejších 9 hodin ráno. V nižších polohách mohou nárazy silného západního větru dosahovat rychlosti 90 až 110 kilometrů v hodině, na horách až 125 kilometrů v hodině, což je síla orkánu. Meteorologové také upozorňují na možnost zvýšení hladin vodních toků.

Výstraha platí pro Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko. „Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek,“ sdělili pracovníci ČHMÚ. Hladiny se ale podle nich dostanou většinou jen na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity. Pouze ojediněle mohou dosáhnout i druhého stupně.

Nejvíce se pravděpodobně rozvodní toky v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice, včetně Malše.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Na horách by mohlo napadnout až 20 centimetrů mokrého sněhu, který bude lámat stromy. 

Foto pixabay.com

Štítky orkán, výstraha, počasí, vítr, Eberhard, řeky, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Šumava, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, okres Prachatice, okres Strakonice, Novohradské hory, Vltava, České Budějovice

Na Česko udeří orkán Eberhard. V platnosti je výstraha před silným větrem a stoupajícími řekami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.