Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj dá poprvé peníze filmařům, rozdělí pět milionů

Jihočeský kraj rozdělí letos poprvé mezi filmaře peníze z nové dotace, a to celkem pět milionů korun. Dosud podporoval přímo většinou jen filmové festivaly.

Kraj zřídil novou dotaci na podporu filmů, které vzniknou v jižních Čechách. „Letos je to poprvé. Žádosti se mohly dávat do 8. března, teď bude vyhodnocování," řekla mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

Kraj dlouhodobě podporuje filmové festivaly. Patří mezi ně třeboňská přehlídka Anifilm, Regionální ozvěny Febiofestu, Ozvěny festivalu Ekofilm či Jeden svět v Jihočeském kraji a mnoho dalších.

Jihočeská filmová kancelář vznikla loni, založil ji spolu s dalšími členy Josef Pecl, ředitel Českokrumlovské televize. „V současnosti se řeší její financování," uvedla Brožková. Na webu nabízí kancelář databázi lokací i služeb pro filmové štáby.

Krajská Jihočeská centrála cestovního ruchu měla s filmovou kanceláří obchodní smlouvu. „Spolupráci jsme ukončili. Kraj se k tomu musí postavit, jak dál, mělo by se to rozhodnout v polovině letošního roku," uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Centrála také reaguje přímo na poptávky filmařů ve spolupráci s Czech Film Commission, která patří pod Státní fond kinematografie. Loni bylo požadavků filmařů několik. „Vždy jsem posílal podklady pro lokační manažery. Jedním z poptávajících byla i Česká televize," řekl Josef Korda z JCCR.

V jižních Čechách se natáčela řada filmů. Známé jsou Pyšná princezna, Zlatovláska, Král Šumavy, trilogie Slunce, seno.., vznikaly zde i části snímků Jan Hus, Jízda či Rozmarné léto. V posledních letech natáčel v kraji Zdeněk Troška komediální sérii Babovřesky, Jan Svěrák část pohádky Tři bratři nebo Jiří Mádl svůj režijní debut Pojedeme k moři. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky film, správa, turistika, Jihočeský kraj, filmař, Jeden svět, Febiofest, Anifilm, Jan Hus, Jan Svěrák, Jiří Mádl, Zdeněk Troška, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dá poprvé peníze filmařům, rozdělí pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.