Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dolní zahrada na Hluboké zůstane zavřená. Zvažuje se uzavření i zahrady před zámkem

Lidé se otevření Dolní zahrady u zámku na Hluboké jen tak nedočkají. Na jejich náměty nikdo nereaguje. Pravidla platí pro všechny bez rozdílu. Po páté hodině se do zahrady nedostanou ani skupiny, které vyrazí na prohlídku zámku. Navíc se zvažuje, že zavřená bude i zahrada před zámkem.

Brána, která se u vstupu do zámecké zahrady zamyká, je vysoká zhruba půl metru. Kdokoli ji může přeskočit a do zahrady vlézt. Zvlášť teď, když je tam zakázaný vstup, je to mnohem větší lákadlo. Příkladem, že se do zahrady dá snadno dostat i přes zavřenou bránu, je pán, který do Dolní zahrady chodí každý den meditovat. Nestihl včas odejít a při odchodu si normálně bránu otevřel.

Jak funguje uzavření Dolní zahrady v praxi zažila i skupinka turistů, která přijela na podvečerní komentovanou prohlídku. „Zrovna nedávno jsem byla svědkem toho, když přijela skupina, která měla ještě v 5 hodin domluvenou průvodcovskou procházku po zámku, ale do Dolní zahrady už se nedostala,“ dodává jedna z místních obyvatelek.

Ohlasy na petici jsou obrovské. Podepisují ji místní i lidé z Budějc. „Petici k nám do knihkupectví chodí podepisovat spousta lidí, všech věkových skupin. Devadesát devět procent lidí tento radikální krok nechápe. Okolo zámku jsou kamery, jezdí se tam dívat městská policie. Nikdo z místních si nepamatuje, že by v zahradě někdo sprejoval. Na petici máme skoro 400 podpisů. Internetová petice má přes 600 podpisů,“ uvádí Kamila Hrozová z knihkupectví.

Místní se shodují na tom, že v okolí zámku chybí více odpadkových košů a laviček. „Často se mluví o nepořádku kolem zámku, ale když se podíváte, těch odpadkových košů je tam minimum. Já tam chodím už dvacet let a nemám pocit, že by se park zhoršoval. Zhoršuje se jen proto, že se tam kácí stromy a nevysazují nové, ale že by se v zahradě válely haldy odpadků to určitě ne,“ říká paní Trčková, jedna z obyvatelek Hluboké.

ČTĚTE TAKÉLidé už se večer do zámecké zahrady na Hluboké nedostanou, město je proti a vznikla i petice 

„Chápu, že večerní procházka rozkvetlou Dolní zahradou je romantickým zážitkem a vím, že většina domácích i zahraničních návštěvníků plně respektuje výjimečnost místa a chová se v souladu s návštěvním řádem. Naši zahradníci, kteří zde již mnoho desetiletí pracují v provizorních podmínkách a omezeném počtu, se o zahrady příkladně starají a jejich práci právem obdivují turisté z celého světa. Jenže stačí, aby se čas od času zahradou prohnala parta ignorantů a mnohaletá práce je během několika minut zmařená. Podobní návštěvníci nerespektují síť cest, ničí unikátní stromy a keře, lezou do vypuštěných i napuštěných kašen,“ popisuje kastelán Martin Slaba.

Většina lidí bere tento radikální krok jako sprosté a agresivní jednání státních úředníků. „Písemná petice byla předána hejtmance Ivaně Stráské. Nejhorší na tom je, že místní přicházejí s argumenty, které ale nikdo nechce slyšet,“ popisuje Hrozová.

V posledních dnech se mluví i o uzavření zahrady před zámkem. Podle kastelána jde o předčasnou paniku. „V mém vyjádření o uzavření Dolní zahrady jsem uvedl, že tuto možnost musíme zvážit, ale v tuto chvíli nikdo nic takového nedělá. Nikde žádné oplocení zatím není. Je to otázka času,“ doplnil Slaba.

Foto Jana Kroneislová

Štítky zámek, zahrada, Hluboká nad Vltavou, zákaz, Hluboké, petice, Ivana Stráská

Dolní zahrada na Hluboké zůstane zavřená. Zvažuje se uzavření i zahrady před zámkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.