Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek v Krumlově otevře Horskou zahradu, jedná o nových medvědech

Hrad a zámek Český Krumlov letos otevře Horskou zahradu i zahradnické muzeum. Pokračovat bude obnova bývalé Mincovny. Na podzim by se mohla do zámeckého příkopu vrátit medvíďata. Zámek letos zdraží základní vstupné o 20 korun na 200.

Horskou zahradu otevře zámek ke konci sezony, dokončení vyjde téměř na 7,7 milionu. Památkáři obnoví stezku s vyhlídkovými pavilony a informačním systémem. „Horská zahrada je úžasnou promenádní komunikací na jižních svazích nad Vltavou a nabízí mimořádné pohledy na město,“ řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Začne rovněž druhá část obnovy bývalé Mincovny, vznikne tam galerie. Památkáři obnoví výmalby z přelomu 19. a 20. století, dřevěné podlahy, fasádu doplní původní zelené okenice. Letošní náklady jsou 13,5 milionu. Letos zpřístupní zámek i zahradnické muzeum v objektu takzvaného Paraplíčka.

Na podzim by se v zámeckém příkopu mohla objevit medvíďata. V příkopu jsou medvědi chováni od 16. století. Od roku 2017, kdy uhynula dvaatřicetiletá medvědice Kateřina, je tam ale jen 21letá medvědice Marie Terezie. „Velmi se o tom jedná. Ministerstvo životního prostředí má některé medvědy, které muselo odebrat od privátních chovatelů, kteří nesplňovali podmínky. Do podzimu očekávám, že by návštěvníci mohli vidět v zámeckém medvědáriu nové přírůstky,“ řekl Slavko.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, Český Krumlov, meděvdi, zámek, zahrada, medvěd, podzim, Marie Terezie Habsburská, Vltava, muzeum, Ministerstvo životního prostředí České republiky, mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Krumlově otevře Horskou zahradu, jedná o nových medvědech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.