Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Dnešním dnem začínají na Lipně jezdit přívozy, zima je definitivně pryč

Turistům se na Lipensku od dnešního dne výrazně zkrátí cesta na druhý břeh Lipna. Začínají jezdit přívozy z Horní Plané do Bližší Lhoty a z Frymburku do Frýdavy. Lidem tak odpadá zdlouhavé objíždění lipenské přehrady. Třetí lipenský přívoz, který jezdí z Dolní Vltavice do Kyselova, začne jezdit od května.

Jízdní řády jsou stejné jako loni. Ceny jízdenek jsou oproti loňskému roku o pár korun vyšší. Jízdenka pro jednotlivce vyjde na 20 korun, cena kola 15 korun. O pět procent více než loni si zaplatí ti, co přijedou autem. Novinkou je, že děti do tří let jedou zadarmo. Přívozy v sezóně pendlují každou hodinu nebo i častěji.

V dubnu jezdí přívoz od devíti do pěti. V dalších měsících provozní doba rozšiřuje o letních prázdninách je v provozu od osmi do osmi. Na druhý břeh převáží pasažéry každou hodinu, při plném vytížení jezdí přívoz i mimo jízdní řád. Stejné je to i jinde na Lipně. „Jezdíme každou hodinu, přesně v půl,“ říká Petr Tahotný z přívozu v Horní Plané, kde je provozovatelem město.

Frymburský přívoz zkrátí lidem cestu na Frýdavu. Lidé nemusí jezdit přes lipenskou hráz, ušetří tam více než 20 kilometrů. Často ho využívají ti, kteří míří nejen na Vítkův Hrádek. Díky hornoplánskému přívozu odpadá zdlouhavé dvacetikilometrové objíždění jezera přes nejbližší most v Nové Peci. Pokud bude stejně teplé a slunečné léto jako bylo loni, lze předpokládat, že přívozy v létě převezou dohromady více než 250 tisíc turistů. Ten frymburský loni přepravil více než 70 tisíc turistů, hornoplánský asi 120 tisíc. 

Foto Pavel Pechoušek

Štítky přívoz, Lipno, Frymburk, Horní Planá, turistická sezona, Vodní nádrž Lipno, Kyselov, Dolní Vltavice, Lhoty, Frýdava

VIDEO: Dnešním dnem začínají na Lipně jezdit přívozy, zima je definitivně pryč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.