Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tisícovku za výjezd sanitky? Poslanec Brázdil přišel s novým návrhem

Ministerstvo zdravotnictví jde do boje s lidmi, kteří zneužívají urgentní péči. Každý den se zdravotníci setkávají s případy, kdy si záchranku zavolají lidé, kteří mají kašel, úraz, který si způsobili v opilosti nebo dlouhodobé bolesti zad. Výjimkou nejsou ani případy, kdy někdo potřebuje vytáhnout klíště. Za zbytečný výjezd by teď lidé mohli zaplatit tisíc korun.

Lidé si záchranku většinou volají, protože nechtějí v nemocnicích čekat. Problém se týká i Budějc. Záchranáři vyjíždějí k různým banálním úrazům nebo obtížím. „Běžný kašel vydávaný za dušnost, horečky při chřipkové epidemii, několik týdnů či měsíců trvající bolesti zad, výměna močové cévky, odstranění klíštěte a další," popsal pro server Aktuálně.cz šéf Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý nejčastější příklady.

Návrh, který předložil politik Milan Brázdil, by měl v praxi fungovat tak, že pacient by například zaplatil předem tisíc korun, které by mu byly vráceny v případě potvrzení, že se jednalo o nutnost urgentního ošetření a že byla nutná hospitalizace.

„Ministerstvo zdravotnictví nyní na základě informací z terénu od zdravotnických záchranných služeb uvažuje o řešení zbytečných výjezdů záchranek, kterých je v celé České republice podle odhadů Asociace záchranných služeb až 30 procent. Každý takový výjezd přitom může znamenat, že v tu dobu není záchranka k dispozici pro vážnější případy, kdy může jít i o záchranu lidského života. V případě, kdy by došlo ke zjevnému zneužití záchranné služby, byla by vyžadována úhrada nákladů výjezdu,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Ne všichni ale s novým návrhem souhlasí. Někteří záchranáři se bojí, že lidé nebudou vědět, kdy záchranku zavolat a kdy ne. „Obáváme se především, aby možnost "pokuty" neodrazovala pacienty či třetí osoby od kontaktování záchranné služby i v případech závažnějších zdravotních komplikací, kdy jde často o minuty," řekla pro Aktuálně.cz mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Souhlasíte se zpoplatněním výjezdů sanitek?

Celkem hlasovalo300 čtenářů

Foto Jana Kroneislová

Štítky záchranka, sankce, Ministerstvo zdravotnictví, ošetření, Milan Brázdil, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, zdravotnická záchranná služba, Marek Slabý, Aktuálně.cz, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, České Budějovice, Česko

Tisícovku za výjezd sanitky? Poslanec Brázdil přišel s novým návrhem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.