Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na první dětské otázky spojené s penězi odpovídá projekt Společně bezpečně

PR článek

Výsledky průzkumu, který realizovala společnost Essox ve spolupráci s IPSOSem, ukázaly, že 8 z 10 Čechů by uvítalo výuku finanční gramotnosti už na základní škole. Essox proto v rámci svého projektu Společně bezpečně přináší u příležitosti Dne vzdělanosti naučné video pro děti, které je seznámí se základy finanční gramotnosti. Včasné vzdělání v oblasti financí totiž projekt vidí jako účinnou prevenci finančních problémů v budoucnosti. Video odpovídá na nejzákladnější dětské otázky o penězích.

 „Děti jsou zvědavé, a čím dříve odpovíme na jejich otázky ohledně peněz a seznámíme je se základy finanční gramotnosti, tím snadněji se v budoucnu mohou vyhnout finančním potížím. Důležité je formulovat odpovědi tak, aby jim děti rozuměly. A to se nám v našem videu, myslím, povedlo,“ vysvětluje záměr projektu Jana Hanušová, generální ředitelka skupiny ESSOX.

Od září 2013 je v České republice finanční vzdělávání pro žáky a studenty základních a středních škol povinné, nicméně poprvé se děti s penězi setkávají ještě dávno předtím, než nastoupí do školy, a tak jsou jejich prvním vzorem a studnicí odpovědí hlavně jejich rodiče.

Pochopitelně existují otázky, na které rodiče odpovědět neumí nebo si nejsou jisti. V tom pak může projekt Společně bezpečně pomoci. Bezpečnost v oblasti peněz je jedním z hlavních pilířů projektu.

Krátké obrázkové video s příběhem SuperPenízka a BatBankovky odpovídá například na takové otázky jako „Kde se vzaly peníze?“ nebo „Za co všechno musí naši rodiče platit?“. Ke zhlédnutí je už nyní na webových stránkách projektu www.spolecnebezpecne.cz i na facebookovém profilu projektu. Autorem ilustrací je českobudějovický grafik a ilustrátor Daniel Kyncl.

„Už teď probíhá příprava dalšího dílu videa, kde SuperPenízek a BatBankovka odpoví na mnoho dalších otázek souvisejících s finanční gramotností,“ dodává Jana Hanušová.

Že je finanční gramotnost v České republice palčivým problémem vyplývá i z posledních průzkumů Ministerstva financí z roku 2015. Ty ukazují:
dvě třetiny dospělých se nechovají ekonomicky zodpovědně
57 % domácností nesestavuje rodinný rozpočet
37 % respondentů si nedokáže představit, jak by řešili ztrátu hlavního příjmu jejich domácnosti
aktivně nespoří 19 % dospělých
v případě výpadku příjmů 15 % domácností nepokryje své životní náklady ani po dobu jednoho měsíce
42 % lidí nedokáže správně vypočítat úrok
Zdroj: Ministerstvo financí

Nezbývá tedy, než se zaměřit na generace těch nejmladších a o mnoho důkladněji se věnovat jejich finančnímu vzdělání. Například i s projektem Společně bezpečně.

Tisková zpráva

Štítky peníze, děti, finanční gramotnost, Společně bezpečně, projekt, ESSOX, Jana Hanušová, Česko, Ministerstvo financí České republiky

Na první dětské otázky spojené s penězi odpovídá projekt Společně bezpečně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.