Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ministerstvo poslalo na vládu novelu zpřísňující chov šelem

Ministerstvo zemědělství poslalo vládě novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, o které začalo mluvit poté, co celníci loni na několika místech v Česku našli tělo usmrceného tygra a tygří produkty jako masox a tygří víno. Novela má přispět k vyšší ochraně zvířat a zakazuje například rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech, jejich venčení na veřejnosti nebo koutky, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. V tiskové zprávě to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

V zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, tedy vedle vybraných šelem i jedovatí hadi, krokodýli a někteří ptáci, se zpřísní i další podmínky. Chovatelé budou muset absolvovat kurz zaměřený na jejich péči a chov budou moci zahájit až po nabytí právní moci rozhodnutí o povolení chovu. K žádosti o jeho vydání budou muset doložit vyjádření stavebního úřadu, že je stavba pro chov způsobilá k užívání.

Novela se vztahuje také na veřejná vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu, pro která bude nutná licence od Státní veterinární správy. Nově bude i rozšířen zákaz drezury na mláďata delfínů a slonů, dosud platil u primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf.

Zástupci ministerstva už dřív uvedli, že největší problémy jsou v neodborných zájmových chovech. Podle veterinářů zhruba tři procenta chovatelů šelem chybuje v oblasti pohody zvířat. U hospodářských zvířat dlouhodobě chybuje zhruba sedmina hospodářů, u zájmových chovů obecně to loni bylo 22 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zvířata, novela zákona, cirkus, šelma, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko, Státní veterinární správa České republiky, vláda

Ministerstvo poslalo na vládu novelu zpřísňující chov šelem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.