Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Biologické centrum chystá rekonstrukci areálů. Stát by měla až tři miliardy korun

Budějcké Biologické centrum Akademie věd chce zrekonstruovat svůj areál v Branišovské ulici a Na Sádkách. Kromě budov a okolí chce dovybavit také přístrojové zařízení. Náklady se podle odhadů mohou vyšplhat na dvě až tři miliardy korun. S modernizací by se mělo začít příští rok.

Současný stavu už podle ředitele Biologického centra AV ČR Libora Grubhoffera nevyhovuje potřebám moderního umění. „Stav budov odpovídá jejich stáří, což je 30 až 40 let. Jestli chceme držet krok se světovou vědou, potřebujeme k tomu patřičné zázemí," vysvětlil Grubhoffer. Projekt obnovy areálů by měl trvat několik let a měl by být rozdělen do pěti až sedmi etap.

Na projekt musí centrum sehnat finance. Zatím má slíbených 500 milionů korun od akademie věd, která peníze poskytne v následujících deseti letech. Jen projekční příprava projektu bude stát více než 37 milionů korun, z čehož tři miliony poskytne statutární město České Budějovice.

„Máme čerstvě zpracovaný strategický plán, kde se jedna z priorit nazývá 'lépe a ve větší míře využívat výzkumný potenciál města a zvýšit podnikavost v perspektivních oborech'," uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB). Dodal, že tři miliony korun na přípravu projektu uvolní rovněž Jihočeský kraj.

Projekt počítá s obnovou inženýrských sítí a technické infrastruktury. „Cílem je mimo jiné i snížit energetickou náročnost budov," uvedl vedoucí provozního úseku biologického centra Karel Veselý.

Autoři | Foto Biologické centrum akademie věd České republiky

Štítky Biologické centrum, Akademie věd, výzkum, rekonstrukce, České Budějovice, projekt, Biologické centrum AV ČR, Libor Grubhoffer, Akademie věd České republiky, Karel Veselý, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biologické centrum chystá rekonstrukci areálů. Stát by měla až tři miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.