Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Havranům se v Budějcích líbí, lidem vadí jejich křik a radnice je bezradná

Havrani se opět vrátili do ulic Budějc. S sebou ale přinesli i krákání, které obyvatelům ulic vadí. Lidé sepsali i petici, nic se ale nezměnilo. Radnice je na havrany krátká. Odstřel není možný a plašení na chytré ptáky nezabírá.

Budíček v podobě nesnesitelného křiku havranů zažívají lidé, kteří bydlí v Průběžné a Plzeňské ulici. Ptáci se tam zabydleli před pěti lety a evidentně se nikam jinam stěhovat nechtějí. Radnice je ale na havrany krátká. Odstřel není možný a plašení na chytré ptáky nezabírá.

První rok bylo na stromech šest desítek hnízd, postupně jich ale přibývá. Na město dokonce přišla petice, kterou podepsaly čtyři desítky lidí. Chtějí, aby radnice problém s havrany řešila. „Jsou chránění jako většina našich ptáků. Je zakázáno zasahovat do jejich hnízdění, ničit jejich hnízda i stromy, na kterých hnízdí,“ upřesňuje ornitolog Jiří Šebestián.

„Ten řev je hrozný. Je jich tady sto šedesát a opravdu se to nedá vydržet,“ popsala jedna z místních.

Hnízda se ale likvidovat nesmí a odstřel není ve městě povolený. Havrani jsou navíc chytří. „Když se ukáže, že je to jenom plašení, které jim fyzicky neublíží, tak to hodně rychle prokouknou,“ uvedl pro Českou televizi Šebestián.

Podle něj by ale měli mít lidé s ptáky trpělivost. Hnízdění trvá dva nebo maximálně tři měsíce v roce.  Dá se to prý vydržet a je možné, že se přesunou jinam. 

Foto Jaroslav Závora

Štítky havrani, křik, České Budějovice, město, radnice, ptáci, strom, Česká televize, hnízdo

Havranům se v Budějcích líbí, lidem vadí jejich křik a radnice je bezradná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.